Guvernul trebuie să implementeze cel târziu în primul semestru din 2025 măsurile de corecție a gradului de îndatorare prevăzute de Legea responsabilității fiscal-bugetare pentru situațiile de depășire a unui nivel de îndatorare a statului de 50% din PIB, dezvăluie un document oficial al Ministerului Finanțelor analizat de Profit.ro.
Legea respectivă prevede că, în cazul depășirii ponderii de 50% datorie publică în PIB, după îndeplinirea unor condiții complicate de raportare, Guvernul trebuie să adopte un program de măsuri de reducere a îndatorării, care să includă înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public. Până în prezent, deși îndatorarea lunară a trecut de 50% în mai multe rânduri, Guvernul a evitat declanșarea prevederii din Lege, având în vedere condițiile mai complicate de raportare a îndatorării către Eurostat, biroul de statistică al UE.
IMPORTANT: În trecut, când depășirea în câte o lună a pragului de îndatorare de 50% a adus în discuție nevoia pentru măsuri de corecție (chiar dacă nu s-au declanșat prevederile din Legea responsabilității fiscal-bugetare), reprezentanții Guvernului au transmis că vor să țină sub control îndatorarea prin investiții care să stimuleze economia, nu prin înghețări de salarii. Rămâne să vedem dacă Guvernul va aplica prevederea din Lege sau își va da derogare, cum procedează frecvent în alte situații privind finanțele statului.
Pentru declanșarea măsurilor din Legea responsabilității fiscal-bugetare, se ia în calcul îndatorarea trimestrială (nu lunară, cum o raportează Ministerul Finanțeor) transmisă către Eurostat, fază pentru care termenele de transmitere a datelor sunt lungi, de ordinul lunilor. În trecut, în aceste intervale, INS publica un PIB actualizat (baza la care se raportează datoria) care permitea statului să își revizuiască îndatorarea ușor sub 50% și să evite raportarea către Eurostat a unui procent peste 50%.
Spațiul de manevră al Guvernului în ce privește raportarea către Eurostat a unei îndatorări peste 50% s-a redus tot mai mult odată cu împrumuturile foarte mari din ultimii ani (anul trecut împrumuturile au ajuns la un nivel record de 203 miliarde lei, iar anul acesta sunt programate la 217 miliarde lei), dar și ca urmare a încetinirii creșterii economice.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News