La finalul lunii iunie, datoria publică a României se situa la 51,4% din PIB. Cu toate acestea, nu este un procent îngrijorător, spune Adrian Bența, analist financiar.
„Problema datoriei publice din România este accelerarea foarte rapidă în ultimii 10 ani. Deci faptul că am avut o datorie mică și a crescut foarte rapid, acest ritm de creștere al datoriei este unul foarte puternic. Prin urmare nu neapărat ponderea este îngrijorătoare, ci viteza cu care se mărește. Da, într-adevăr, este bine că această datorie finanțează investițiile statului. Problema se pune ce se întâmplă cu banii țării, cu încasările curente. De ce acele încasări curente, TVA-ul, (…) de ce nu este folosit și el la investiții și se duce doar în niște cheltuieli de consum ale statului”, a explicat Adrian Bența, în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.
Acesta a mai adăugat faptul că același stat se împrumută la dobânzi foarte mari, lucru care duce la reducerea investițiilor. În ce privește o posibilă paralelă cu situația de acum câțiva ani a Greciei, analistul financiar este de părere că deși România urmează același traseu, nu va avea problemele Greciei.
„E posibil să nu fie atât de greu ca în Grecia, dar dacă o ținem în ritmul ăsta cu câte 10 procente la câțiva ani, cu siguranță vom ajunge să fim foarte datori. Dar, subliniez, datoria în sine nu este o problemă atâta timp cât ai o creștere economică reală. Dacă PIB-ul îți este în creștere, dacă operatorii economici au activitate și sunt performanți, atunci și datoria este sustenabilă. Problema este în momentul în care PIB-ul este în scădere sau în stagnare, când firmele nu funcționează din alte condiții”, a explicat Adrian Bența.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News