Un ciclon puternic va mătura țara de la vest la est, cinci județe ar putea fi înghițite de ape

Sursa foto: Pixabay

Un ciclon puternic va mătura țara de la vest la est în acest weekend, iar autoritățile sunt în alertă maximă pentru că se așteaptă la noi inundații de proporții, inclusiv în zonele afectate deja de viituri. Megafurtuna vine în același timp cu viitura de pe Dunăre și ar putea provoca un dezastru major. Debitul fluviului este așteptat să se tripleze mâine, iar cinci județe din sudul țării ar putea fi înghițite de ape. 0 seconds of 5 minutes, 12 secondsVolume 90%

În multe zone, digurile de protecție sunt ciuruite și oricum nu știe nimeni oficial cât sunt de eficiente pentru că România nu are niciun expert în evaluarea acestor construcții împotriva inundațiilor. La Giurgiu, digul nu a fost consolidat în ultimii 30 de ani și autoritățile verifică în ultimul ceas cât de gravă este degradarea acestuia. La Prundu, județul Giurgiu, oamenii se gândesc la ce e mai rău. Sunt gata să-și părăsească locuințele dacă o să fie nevoie.

„Ne temem într-un fel. Să avem un mic bagaj acolo și să nu ne opunem în cazul în care trebuie să plecăm, să ieșim”, spune un locuitor.

„Mi-e și frică, nu sunt pregătită”, spune o femeie. Digul de apărare, aflat la 10 km de sat, nu a mai fost consolidat de zeci de ani. Vegetație și copaci crescuți în dig, găuri făcute de animale, toate pun acum probleme.

„Pericolul cel mai mare este ca digurile sunt neîntreținute și au crescut arbori cu rădăcini foarte groase. Când putrezesc rădăcinile acolo este predispozitie de inflitratie a apei. Nu s-a pietruit digul de 30 de ani”, a declarat pentru Digi24 primarul localității Prundu, Cătălin Corbea.

Localitatea Prundu a mai fost în pericol în anul 2006, atunci când debitul Dunării ajunsese la 15.000 de metri cubi pe secundă. Acum, debitul nu ar trebui să depășească 10 mii de metri cubi. Noul ciclon care se va abate peste România dă însă peste cap previziunile făcute pentru viitura așteptată pe Dunăre, iar oficialii au transmis oamenilor din zonă să rămână în alertă și să fie atenți la mesajele pe care le primesc de la autoritățile locale.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: