Prezidențiale 2024. Jurnal de campanie – 30 septembrie

Tribune de Geneve

Ce ne aduce sfârșitul lunii septembrie: Un candidat „premiant” care vrea reformarea sistemului de învățământ românesc. Un alt candidat la prezidențiale care peticește un partid nou cu ceea ce a rămas de la alții. Cu cine vrea să se așeze la masă negocierilor, George Simion? Scandalul în care este implicată Diana Șoșoacă este departe de a se fi terminat. Mai mulți președinți de filiale ai partidului S.O.S. România au depus plângeri penale.

 

  • Elena Lasconi spune că inspectoratele școlare ar trebui să fie desființate. Candidata USR la alegerile prezidențiale de pe 1 decembrie a subliniat, la Pro Tv, că vrea ca puterea de decizie să aparțină profesorilor, elevilor, părinților și reprezentanților primăriilor. Întrebarea noastră este: de ce vor să reformeze învățământul chiar cei care l-au „fentat” cel mai mult, în anii de școală?

 

  • Mircea Geoană promite foștilor membri ai unor partide, un loc călduț în viitorul Parlament. În jurul lui Mircea Geoană se schimbă ușor, strategia, și se încearcă formarea unui partid, care să-l susțină la alegerile prezidențiale. Se lucrează deja la formarea în timp record a unui partid format din foști oameni de la PSD, PNL, USR sau AUR. Scopul este să creeze un partid cu structuri în toată țara, care să ajute campania lui Mircea Geoană și, în paralel, să forțeze intrarea în Parlament.

 

  • Liderul AUR George Simion nu exclude o colaborare cu USR după viitoarele alegeri parlamentare. „Aș vedea un protocol de colaborare cu USR pe anumite zone”, spune Simion fără a preciza despre ce este vorba. De cealaltă parte însă, liderul USR, Elena Lasconi, îl cataloghează pe George Simion drept „dușman al României”, deoarece ar fi pro-rus. Poate exista un mariaj între oameni care declară că se detestă? În viața reală, da…

 

  • Tot astăzi aflăm, și că George Simion este dat în judecată chiar de unul dintre greii PSD. Europarlamentarul PSD Dan Nica a anunţat că îl va da în judecată pe preşedintele AUR, George Simion, pentru acuzaţiile făcute de acesta în spaţiul public, referitoare la presupuse construcţii hidrotehnice care i-ar aparţine europarlamentarului gălăţean.
  • Diana Șoșoacă, implicată într-un scandal fără precedent. Cum ar fi pus mâna pe fondurile S.O.S România Scandalul în care este implicată Diana Șoșoacă este departe de a se fi terminat. Mai mulți președinți de filiale ai partidului S.O.S. România au depus plângeri penale, afirmând că dețin probe care au fost incluse în sesizările adresate DNA și DIICOT. Aceștia solicită organelor judiciare să ancheteze posibile infracțiuni, printre care se numără falsul, uzul de fals, mita electorală și spălarea de bani. De asemenea, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a fost sesizată în legătură cu posibilele ilegalități în care s-ar afla S.O.S. România. Se ridică întrebarea dacă alegătorii au votat-o pe Diana Șoșoacă și pe Luis Lazarus fără a fi pe deplin informați, având în vedere că, conform celor care au depus sesizarea la parchet, partidul funcționează nelegal încă din primăvara acestui an.

 

Campania electorală debutează la 1 noiembrie şi se încheie la 30 noiembrie, ora 7.00. De asemenea, până la 10 septembrie, partidele politice, organizaţiile minorităţilor, precum şi alianţele politice pot depune la Biroul Electoral Central protocoalele de constituire a eventualelor alianţe electorale, conform https://www.roaep.ro/.

Alegerile parlamentare şi prezidenţiale în 2024 au loc în trei duminici consecutive: 24 noiembrie – primul tur al alegerilor prezidenţiale; 1 decembrie – alegerile parlamentare; 8 decembrie – al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: