Bogdan Stoica: Șmecherii de învățat pe terenul de golf

Bogdan Stoica

Ai văzut faza cu Neptunul, cu vila de pe plajă care a primit un teren de golf scumpuț. Normal că ai văzut: este primul teren de golf din istoria cheltuielilor bugetare și ți-a fost arătat în această campanie electorală care mai are un pic și se transformă în cel mai bolșevic fenomen democratic din câte am petrecut. Ar fi făcut-o la fel și dacă președintele Iohannis ar fi fost pasionat de reciclare și i-ar fi făcut RAPPS un aparat Returo mic, într-un colț. „Ia uitați-vă, îi este lene să se ducă la Lidl, ca noi toți”, ar fi tunat preacorecții.

Problema e alta. Cum a fost posibil să se facă așa ceva, din bani publici, la cel mai înalt nivel de reprezentare publică? Am văzut întrebarea asta pe burtiere, faimoși ziariști de investigații au întors terenul pe toate părțile, ca să pară un subiect cât mai misterios, mai ocult și mai demn de un personaj cât mai malefic, să dea bine în sondajele alea nașpa. Iar răspunsul e foarte simplu: în acte n-a fost teren de golf. A fost peluză, parc, cultură perenă, făcute ca pentru un teren de golf, dar trecute în proiectul de investiți fără acest detaliu. Poate nu știai, dar investițiile au un regim special în zona bugetară: le proiectezi după niște normative, le calculezi costul după niște standarde de cost, apoi scrii justificarea economico-financiare a proiectului, că altfel te duci la pușcărie.

Și mai bine e să nu te complici. Faci o poză unui petic de iarbă și scrii în buget „extindere”, „regenerare”, „ecologizare” sau, cel mai curajos, „reparație”. La astea nu trebuie să faci proiect tehnic cu calcule și cu justificare. Scrii frumos „reabilitare spații verzi clădiri RAPPS conform anexei” și pui peste tot câte un ghiveci de 80 de lei iar restul – adică terenul de golf – la Neptun. Conform anexei, cum ziceam, la care nu se uită nimeni.

Exact la fel se face și la tine în oraș. Drumurile, bordurile, băncile din parc, tabla electronică din școală, chiuvetele din baie și ușile din grădiniță au diverse denumiri în diverse documente menite să ascundă cheltuieli exagerate, inutile sau false. Dacă nu te-a preocupat asta niciodată până n-ai auzit de terenul de golf de la Neptun e destul de grav. Dacă ai opinii despre cum ar trebui făcută politica în țara asta deși nu știai șmenul ăsta e și mai grav. Poate-ți revii, că și în pandemie ai reînvățat să te speli pe mâini când ajungi acasă.

Iar terenul ăla de golf n-o să facă rău nimănui. În cel mai bun scenariu, ar putea să facă bine. Dacă am fi importanți: Putin cu Erdogan, Macron și Zelenski ar putea râde de el. Iar dacă avem noroc, Trump sau Kamala ar putea să-și facă o poză acolo.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: