BCE avertizează că UE se confruntă cu „probleme structurale”/„Depășirea stagnării economice necesită acțiuni puternice”

Sursa foto: pinterest

Uniunea Europeană se confruntă cu dificultăți care afectează semnificativ creșterea economică și trebuie să remedieze ”problemele structurale”, afirmă Isabel Schnabel, membră a Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), cerând reforme care să permită depășirea perioadei de stagnare economică.

Prezentă la un eveniment desfășurat în orașul german Freiburg, Isabel Schnabel a notat că țările din sudul zonei euro au avut în ultimul an creșteri economice stabile, dar a atras atenția că deficitul bugetar rămâne o problemă semnificativă, în special în Italia.

Oficialul BCE a notat că sunt dificultăți structurale în țările europene care au economii bazate pe exporturi.

”În mod special, Germania se confruntă cu provocări puternice care nu se vor rezolva doar prin reducerea dobânzilor creditelor. Modelul de afaceri al Germaniei este construit pe creșterea economică generată de exporturi, concentrându-se pe industriile tradiționale”, a afirmat Isabel Schnabel.

Oficialul BCE a notat că sunt cunoscute ”pericolele” asociate creșterii economice bazate pe exporturi, subliniind că economia întregii zone euro riscă să fie afectată de modificările geopolitice.

”Există riscul ca modelul de creștere axat pe exporturi să se confrunte cu probleme permanente și să necesite ajustări. S-a schimbat caracterul globalizării, fragmentarea geoeconomică se intensifică, (…) iar problemele geopolitice afectează schimburile comerciale”, a subliniat Isabel Schnabel.

”Nu putem ignora dificultățile care afectează creșterea economică. Iar politica monetară nu poate rezolva problemele structurale. Guvernele europene au responsabilitatea istorică de a transforma actualele provocări în oportunități. Depășirea stagnării economice necesită acțiuni puternice atât la nivel național, cât și la nivel european. Necesită tratarea cu prioritate a inovării și a activităților de afaceri, dar și consolidarea pieței unice, îmbunătățirea accesului la capital privat și reducerea birocrației”, a concluzionat Isabel Schnabel.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: