PNL anunţă un proiect de lege care vizează conectarea românilor din diaspora cu ţara

sursa: Facebook

Senatorul PNL Daniel Fenechiu şi prim-vicepreşedintele Rareş Bogdan au prezentat, joi, un proiect de lege al formaţiunii care vizează conectarea românilor din diaspora cu ţara, cu impact bugetar de circa 2 miliarde de euro. Româniii care revin în ţară ar urma să aibă acces prioritar la programele Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră, îşi vor putea cumpăra case prin programul Prima Casă din diaspora, vor avea trei bilete gratuire de avion şi scutiri de impozite. 

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a anunţat într-o conferinţă de presă un proiect legislativ iniţiat de Partidul Naţional Liberal aflat în procedură parlamentară, care vizează conectarea românilor din diaspora cu ţara.

”Există două linii ale proiectului. Pe de-o parte, există o linie care se referă la facilităţi pe care dorim să le oferim românilor care doresc să se întoarcă în România, facilităţi investiţionale, facilităţi fiscale şi tot soiul de alte facilităţi pe care le-am identificat şi a doua linie este linia în care statul român va investi în diaspora pentru îmbunătăţirea promovării României în diaspora”, a precizat senatorul PNL.

Potrivit lui Fenechiu, proiectul este urmare a activităţii şi ideilor Organizaţiei Diaspora iar impactul bugetar este circa 2 miliarde de euro.

”Urmează ca finanţele să ne comunice oficial impactul bugetar, ne dorim ca această lege să intre în vigoare cât mai repede, ea este semnată de 18 senatori PNL. E o iniţiativă liberală, sperăm să fie adoptat anul acesta, sperăm totodată să primim în continuare propuneri de îmbunătăţire, chiar şi critici, pentru că e greu să reglementezi relaţia românilor şi României cu românii din diaspora, în contextul în care, pe de o parte, dacă eşti din România o să vezi lucrurile într-un fel, pe de altă parte, dacă vii din diaspora, le vezi într-un fel”, a completat senatorul PNL.

Potrivit lui Fenechiu, legea stabileşte că în judeţele unde există un exod mai mare de 10%, respectivele unităţile administrative teritoriale sunt obligate să-şi înfiinţeze un departament pentru românii din diaspora, care să asigure comunicarea oportunităţilor locale, să-i lămurească pe românii din diaspora asupra lucrurilor de interes din comunitatea respectivă, iar acest departament să fie coordonat sau să conţină cel puţin o persoană care a fost în diaspora o perioadă de minim 2 ani de zile.

El a mai spus că proiectul de lege vizează atât aspecte economice, fiscale, culturale, cât şi aspecte de educaţie.

”Românii  care vor veni în ţară  vor beneficia de o serie de gratuităţi, aspecte medicale, gratuităţi la asistenţa medicală, pe de altă parte statul va face o serie de lucruri pentru comunităţile de români importante pentru ca românii să poată să-şi educe copii în limba română”, a menţionat Daniel Fenechiu.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a anunţat la rândul lui că proiectul prevede programul Prima Investiţie, pentru cei care vor investi în România, fiind vorba de investiţii mari de peste 250.000 de euro, pentru care vor primi sprijin.

”Cetăţenii români stabiliţi în străinătate, care se întorc în ţară, beneficiază de acces prioritar la programe guvernamentale: Prima Fermă, Prima Livadă, Prima Seră. Aceste programe oferă finanţări cuprinse între 10.000 şi 100.000 de euro per proiect, susţinute din granturi guvernamentale, la care se adaugă o contribuţie de 15% proprie”, a spus Rareş Bogdan.

El a subliniat că pentru proiectele în valoare între 50.000 şi 75.000 de euro, contribuţia va fi de 20%.

”Societăţile nou înfiinţate de cetăţeni repatriaţi vor beneficia de scutirea de la plata impozitului pe profit sau pe cifra de afaceri, până la atingerea unui plafon de 500.000 de euro, iar după depăşirea acestui prag, se va aplica un impozit redus, cuprins între 1% şi 3%, fiind modelul IMM_urilor, dar extins.

Scutirea pentru o perioadă de doi ani de zile se referă la cei care nu depăşesc 200.000 de euro”, a mai spus Rareş Bogdan.

Prim-vicepreşedintele PNL a mai anunţat că Guvernul, prin hotărâre anuală, va aloca un număr de trei bilete, dus-întors, de călătorie gratuite pentru cetăţenii români care se repatriază de la distanţe de peste 2.000 de km.

”Se instituie programul Prima Casă din diaspora, prin care cetăţenii români din străinătoate pot accesa credite ipotecare, iar statul român va subvenţiona dobânda pentru orice valoare care depăşeşte DAE şi este de 30 de ani”, a mai spus Rareş Bogdan.

În plus, cetăţenii români care revin definitiv în România, după o perioadă de cel puţin un an de zil de rezidenţă în străinătate, beneficiază de reducerea bazei de impozitare pentru impozitul pe venit, contribuţiile CAS şi CASS, pentru o perioadă de 3 ani.

Se vor aloca burse de studiu pentru elevii români din diaspora, care doresc să studieze acasă, în România, după modelul etnicilor români din Republica Moldova şi Ucraina, a mai spus Rareş Bogdan.

Proiectul PNL pentru românii din diaspora a fost depus la Senat, prima Cameră sesizată: https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b502&an_cls=2024

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: