VIDEO Miriam Rosman, Israel: Acțiunile militare ar trebui dublate de cele diplomatice

Miriam Rosman, invitat Puterea Știrilor 3.10

Șeful ONU, António Guterres, a fost declarat persona non grata. Mai mult, acestuia i s-a interzis accesul în Israel pentru refuzul de a condamna atacul Iranului. Acesta nu a făcut nicio referire la Hamas ca fiind o grupare teroristă, nu i-a acuzat pe membrii acesteia de violență asupra femeilor și copiilor; dimpotrivă, tot timpul a făcut reproșuri Israelului, a afirmat Miriam Rosman, doctor în istorie, în direct, la Puterea Știrilor.

„Părerea mea este că el nu este obiectiv și că a avut o atitudine pe care nu trebuia să o aibă având o asemenea funcție. A spus: condamn atacul Iranului, dar nu a vorbit despre acțiunile Hezbollah din nordul Israelului de peste un an, despre cei 70.000 de oameni care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, despre rachetele și bombele care cad peste jumătate de țară de atâta timp”, a subliniat istoricul.

Legat de posibilitatea de a găsi o cale diplomatică pentru rezolvarea conflictului, aceasta spune că este posibilă în primul rând prin impunerea unor sancțiuni Iranului.

„Pentru că Iranul este în spatele tuturor acestor acțiuni. Atacă, Israelul și Israelul răspunde. Dar Israelul face treaba pentru toată lumea, că grupurile acestea teroriste ne atacă pe noi astăzi, dar mâine pot ataca România, Franța, ș.a.m.d. (…) În al doilea rând, țările care au relații cu Libanul, cum e Franța, de exemplu, pot sprijini revenirea la un regim democratic, așa cum a fost în trecut”, a explicat Miriam Rosen.

Ajutorul primit din Partea Franței ar putea sprijini armata libaneză pentru acțiuni în sud, pentru a da un răspuns la atacurile Hezbollah.

„Acțiunile militare sunt foarte importante pe de o parte, însă acestea ar trebui dublate și de o strategie diplomatică. Acțiunile militare sunt limitate la un teritoriu, dar cele diplomatice ar da posibilitatea revenirii la pace și liniște nu numai în nordul Israelului, dar și în sudul Libanului. (…) Noi, Israelul, avem mai multă grijă de populația civilă libaneză cum am avut grijă și de populația civilă în Gaza mai mult decât Hamas și Hezbollah, așa că eu cred că acum este o oportunitate să să se termine o dată pentru totdeauna cu Hezbollah, care a luat ostatic Libanul de 30-40 de ani și, da, e nevoie de un ajutor și din partea țărilor europene, din partea SUA, dar și din partea țărilor din regiune”, a afirmat istoricul.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: