Astăzi – BNR decide dacă scade din nou dobânzile, înainte de o perioadă electorală încinsă. Argumentele economiștilor

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Cei mai mulți analiști se așteaptă ca BNR să mențină neschimbată dobânda în ședința de politică monetară de astăzi, dar părerile sunt destul de împărțite. Pe de o parte, creditul de consum crește rapid, situația fiscală e problematică și inflația din sectorul serviciilor e persistentă, pe de altă parte creșterea economică a încetinit mult sub potențial și inflația pare să meargă spre prognoza BNR. Pe deasupra riscurilor interne vin altele externe, cu escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu.

BNR a scăzut dobânda cheie în iulie și august, precedentele două ședințe de politică monetară, de la 7% la 6,5%. Inflația a coborât de la 6,6% în decembrie anul trecut la 5,1% în august, după ce în noiembrie 2022 atinsese un vârf de 16,8%.

Dintre economiștii chestionați de Bloomberg, 11 cred că BNR va menține neschimbate dobânzile și 8 văd o scădere de 0,25 puncte procentuale.

Ședința de astăzi este ultima a actualului Consiliu de Administrație. Componența politică a noului CA nu s-a schimbat însă.

Economiștii ING Bank Valentin Tătaru și Ștefan Posea cred că BNR va menține rata cheie, în condițiile în care va pune mai mult accent pe dinamica creditării și situația fiscală, precum și pe riscurile globale.

„În primul rând, creditele de consum au continuat să crească puternic, cu două cifre și pe o tendință ascendentă. Principalul stimul este dinamica salarială, care de asemenea rămâne la două cifre”, scriu într-o notă de analiză analiștii băncii olandeze.

Dinamica anuală a creditului de consum în lei s-a apropiat de 19% în august, față de 3-4% cu un an în urmă, și a ajuns la cel mai ridicat nivel de după boom-ul de dinainte de criza financiară. Salariul mediu net a crescut cu aproape 15% în iulie față de anul precedent.

„În al doilea rând, perspectiva politicii fiscale rămâne vizibil stimulativă. Chiar dacă guvernul nu a ajuns la un acord cu Comisia Europeană, există o probabilitate ridicată ca ajustarea deficitului în următorii doi ani să fie mică, și ciclul de investiții să continue”, arată economiștii ING.

Statul continuă să pompeze bani împrumutați în economie într-un ritm accelerat. Deficitul bugetar pentru 2024 a fost rectificat de la 87 la aproape 123 de miliarde de lei, bani luați din împrumuturi.

Guvernul a majorat de la 5% la 7% ținta de deficit bugetar pentru acest an, dar la scurt timp a discutat cu Comisia despre un deficit chiar de 8% în 2024, valoare apropiată de cea estimată de Consiliul Fiscal, ceea ce arată amploarea derapajului fiscal.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: