România a coborât în clasamentul celor mai ieftine abonamente de internet din lume

Sursa foto: pixabay
Sursa foto: pixabay

România a pierdut o poziție și se află pe locul șase la nivel mondial pentru cele mai ieftine abonamente de internet fix și pe locul al doilea din Europa de Est, fiind depășită de Ucraina, potrivit unui studiu al Cable.co.uk care a analizat prețurile din 223 de țări.

Sudan oferă cel mai ieftin abonament de internet în bandă largă din lume, cu un cost mediu de 2,4 dolari pe lună, urmat de Argentina (5,17 dolari), Belarus (7,03 dolari), Ucraina (7,35 dolari) și Egipt (8,31 dolari) care încheie Top 5, cu un preț mediu lunar de 8,31 dolari. Cu un cost mediu lunar de 8,6 dolari pe lună, România se află pe locul șase, urmată de Vietnam (8,72 dolari), Kazakstan (9,08 dolari), Moldova (9,19 dolari) și Nepal pe locul 10 (9,51 dolari).

Compania britanică specializată în studierea pieței de telecom arată, în studiul său, că România a coborât o poziție față de ediția anterioară a studiului, din primăvara anului trecut, când ocupa locul 5 (7,57 de dolari). Anterior, țara noastră s-a clasat pe locul 8, cu un cost mediu de 9 dolari. La finalul anului trecut, 5 milioane de români aveau contracte de internet prin fibră optică, potrivit celui mai recent raport al ANCOM, pe baza datelor raportate de furnizori. Veniturile sectorului telecom românesc s-au menținut la 16,9 miliarde de lei în anul 2023, adică 3,42 miliarde euro, în timp ce venitul mediu lunar obţinut de un operator de la un utilizator a fost de 73,9 de lei. Cea mai mare parte a mers către serviciile de net fix şi mobil (27,6 de lei).

Ca regiune, Europa de Est oferă al doilea cel mai ieftin tarif din lume, după regiunea CIS (Comunitatea Statelor Independente – grupul de foste republici sovietice care s-au asociat după dizolvarea Uniunii Sovietice în 1991). Europa de Vest, ca regiune, a fost destul de scumpă în general, nicio țară din regiune nefiind inclusă în topul celor mai ieftine 50 de locuri din lume.

„Există 15 țări calificate în regiunea Europei de Est, toate aflate în prima jumătate a clasamentului, două dintre ele (Ucraina și România) sunt în primele zece locuri, iar alte 10 în primele 50. În general, regiunea are un cost mediu de 18,06 USD pe lună, ceea ce o face să fie a doua cea mai ieftină regiune din lume. Cele mai ieftine trei țări au fost Ucraina (7,35 USD, locul 4), România (8,6 USD, locul 6) și Bulgaria (10,47 USD, locul 14). Cele mai scumpe trei au fost Slovenia (40,29 USD, locul 102), Muntenegru (25,04 USD, locul 59) și Croația (21,94 USD, locul 53)”, se precizează în raport.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: