Suspiciuni de fraudare la Programul „Casa verde”, regiunea București-Ilfov

Sursa foto: freepik.com

Modul în care s-au alocat banii pentru Programul „Casa Verde”, în regiunea București-Ilfov, ridică mari suspiciuni de fraudare. Toți banii disponibili pentru această regiune s-au epuizat în doar 75 de secunde, un record național care cu greu poate fi explicat.

Regiunea București-Ilfov a avut un buget total de 114 milioane de lei pentru Programul „Casa Verde”. În doar 75 de secunde de la deschiderea înscrierilor au fost depuse 3.804 cereri de la persoane fizice, adică 50 de cereri în fiecare secundă. Fiecare beneficiar va primi 30.000 de lei pentru pentru montarea de panouri fotovoltaice și baterii de stocare, cu condiţia suportării unei contribuţii proprii de 3.000 lei. Anul trecut, fiecare beneficiar primea 20.000 de lei. Potrivit autorităților, capacitatea minimă a panourilor solare va fi de 3 kW pentru un beneficiar.

Se poate completa formularul atât de repede?

Pentru a pute accesa fondurile, fiecare cetățean trebuie să completeze formularul și să încarce mai multe documente, și dacă nu este un robot, acest lucru necesită timp: copie de pe actul de identitate, două certificate de atestare fiscală de la ANAF, extras de carte funciară și copia cărții funciare colective (dacă e cazul).

Dar numai formularul de depunere (foto mai jos) cere toate datele personale. Un cetățean trebuie să completeze 13 căsuțe în care sunt introduse date de utilizator și date din cartea de identitate. Când termină formularul, trece la încărcarea celor 4 documente importante.

Toate aceste depuneri au avut loc azi, 4 octombrie, la ora 10, când s-a deschis sesiunea de înscriere. În 2023, în aceeași regiune București-Ilfov, fondurile s-au epuizat în 9 minute, nu în 75 de secunde. De la un an la altul, timpul a scăzut foarte mult și asta reprezintă o nouă suspiciune de fraudare.

Site-ul de înscriere AFM

Cum poate fi fraudat sistemul

Pe rețelele de socializare există mai multe grupuri unde diferite persoane se oferă să completeze formularul de înscriere și promit să o facă în mai puțin de 2 minute. Doar că acești necunoscuți care se ofere să-i ajute pe cetățeni vor avea acces la datele persoanele ale cetățenilor, precum cartea de identitate. Iar cu cartea de identitate pot accesa credite la diferite IFN-uri care oferă împrumuturi fără nicio verificare suplimentară. În schimbul acestui „ajutor”, vor cere beneficiarilor diferite sume de bani.

De asemenea, există programe care permit încărcarea imediată a datelor. Cu ajutorul noilor tehnologii, formularele sunt completate în mai puțin de un minut, ceea ce îi dezavantajează complet pe românii care se chinuie să respecte legislația. Folosirea unui sistem Windows le permite unor utilizatori să copieze datele în Clipboard, apoi să le atașeze în formularul online doar cu un simplu click.

Pentru cei cu experiență în informatică, există roboți care pot încărca datele online instantaneu, chiar dacă există și un cod de verificare CAPTCHA. Studenții la informatică pot să completeze formularele în timpuri record, folosindu-se de roboți care adună informațiile și doar le lipesc în formularul AFM.

Suspiciuni de fraudare și în 2023

Acordarea fondurilor „Casa Verde” a trezit suspiciuni de fraudare și în 2023, când timpul de completare al formularelor era mai mare decât în acest an. La vremea respectivă, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a precizat:

„folosirea roboților de automatizare este interzisă, fiind pregătiți la nivel de aplicație cu o serie de măsuri specifice cum ar fi codul CAPTCHA de la pasul 4 și monitorizarea în timp real”.

AFM n-a aflat că, în 2024, codul CAPTCHA poate fi spart de hackeri foarte ușor, așa cum arată experții în informatică. Folosirea codului CAPTCHA nu e o garanție 100% și în 2024 mai e eficient doar împotriva roboților vechi. Numeroși experți în informatică au demonstrat cum poate fi spart sau evitat codul CAPTCHA. Astfel, explicațiile de la AFM nu sunt suficiente pentru a exclude suspiciunile de fraudare.

Piața ilegală „Casa verde”, creată de AFM

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a creat un sistem care ridică mari semne de fraudare și îi supune pe cetățeni unor noi riscuri, precum furtul identității. Cu un timp de doar 75 de secunde, persoanele care într-adevăr respectă legislația nu au nicio șansă să-și depună dosarul pentru programul „Casa verde”, deoarece abia au timp să citească toate informațiile de pe site și să încarce câteva documente. O persoană care e la prima tentativă, chiar dacă știe să folosească bine calculatorul, nu va reuși să depună atât de repede.

Acești necunoscuți care încarcă documentele pentru alte persoane nu fac decât să fraudeze sistemul. Administrația Fondului pentru Mediu a creat un o piață ilegală de date personale, în loc să pună accentul pe siguranța utilizatorilor. Oricine poate intra și poate completa formularul și încărca documentele pentru oricare altă persoană eligibilă.

AFM e cea care permite fraudarea sistemului, pentru că în momentul înscrierii pe site, utilizatorii nu sunt obligați să-și asume identitatea personală. Înscrierea pe site se face pe bază de e-mail și nickname. Nu sunt cerute datele personale în momentul înscrierii, ceea ce permite oricui să-și facă cont în diferite scopuri.

AFM a creat o piață ilegală pentru bișnițarii care profită de români. Dacă înscrierea pe site s-ar face pe baza identității personale, dovedită cu carte de identitate, și dacă fondurile ar fi oferite doar pe baza identității utilizatorului contului, atunci ar dispărea și această piață ilegală a bișnițarilor și s-ar elimina posibilitatea de a folosi diferite programe pentru încărcarea rapidă a documentelor. Alocarea fondurilor ar trebui să țină cont de CNP-ul folosit la înscrierea pe site, nu să fie un simplu site fără nicio identitate personală.

Țări precum Italia sau Franța permit accesul digital la instituțiile statului doar pe baza unei identități digitale, care e obținută folosind datele personale, carte de identitate digitală (pentru cei care o au), numărul de telefon, adresă de email și o adresă de email securizată. Sunt folosite mai multe etape de verificare a identității tocmai pentru a evita furtul datelor și fraudele. În România, instituțiile care acordă fonduri cer doar o simplă adresă de email și un nume de utilizator, ceea ce înseamnă doar o pradă ușoară pentru hackeri. Dacă hackerii reușesc să spargă adresa de email, atunci au acces imediat la datele cetățenilor.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: