UPDATE Șoșoacă a fost scoasă din cursa pentru Cotroceni. Cum au votat judecătorii CCR. Celelalte contestații, respinse

Sursa foto: Diana Şoşoacă

UPDATE, ORA 22.58

Cum au votat judecătorii CCR:

– Majoritatea PSD-istă de la Curtea Constituțională a votat pentru respingerea candidaturii Dianei Şoşoacă.

– Pe filiera PNL, Iuliana Scântei și Mihaela Ciochină s-au opus respingerii candidaturii.

UPDATE, ORA 22.04

Potrivit unui comunicat oficlal, în şedinţa de la ora 21,00 din data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituţională, în cadrul atribuţiei privind respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României, a luat în dezbatere trei contestaţii împotriva înregistrării unor candidaturi la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024.

”În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins contestaţia formulată de domnul Talpoş Ioan împotriva înregistrării candidaturii domnului Mircea – Dan Geoană la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024”, anunţă CCR, potrivit news.ro.

De asemenea, CCR a respins, ca inadmisibilă, contestaţia formulată de domnul Stan Valerian împotriva candidaturii domnului Ludovic Orban la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024.

Judecătorii CCR au respins, ca inadmisibilă, contestaţia formulată de Asociaţia Europeană pentru Opoziţie Economică împotriva candidaturii lui Ion-Marcel Ciolacu la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024.

UPDATE, ORA 21.59

Candidaturile lui Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și Ludovic Orban au fost acceptate de Curtea Constituțională. Validarea a avut loc în cadrul unei ședințe care a început la ora 21.00.

UPDATE, ORA 20.14

Vicepreşedintele PNL Florin Roman a reacționat după ce CCR a anulat candidatura Dianei Şoşoacă la alegerile prezidențiale 2024. El acuză faptul că această decizie a fost luată de mâna majorităţii social democrate din Curtea Constituțională a României. 

„Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD.
Este știut faptul ca Marcel Ciolacu este cel mai avantajat de un tur 2 cu George Simion, după modelul din 2000, intre Iliescu și Vadim. În varianta unui tur 2 cu Nicolae Ionel Ciucă, Ciolacu pierde în fața electoratului de dreapta.

Florin Roman:  „Ciolacu vrea în finală cu Simion”

„Nu mi-a fost niciodată simpatică, doamna Sosoaca, nici acum, dar aici e clar că PSD a făcut tot posibilul pentru a scăpa de candidatura ei, pentru a-i face culoar lui Simion, blatistul de casă al PSD.

De altfel, pe culoarele politicii, pesediștii vorbeau încă de săptămâna trecută despre eliminarea Dianei Șoșoacă, din cursa pentru Cotroceni. In aceste condiții, mobilizarea votanților de dreapta, în jurul celui mai puternic partid de dreapta, PNL, devine esențială, în confruntarea din decembrie cu PSD”, a scris Florin Roman pe Facebook.

UPDATE, ORA 19.22

Comunicatul CCR, potrivit antena3.ro:

În ședința din data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere șapte contestații împotriva înregistrării unor candidaturi la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

I. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională:

Cu majoritate de voturi,
– A admis contestațiile formulate de doamna Amalia Bellantoni și domnul Mihai Gheorghe Ursa şi a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024 privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

Cu unanimitate de voturi,
– A respins contestația formulată de doamna Șerban Sanda Puica privind înregistrarea candidaturii și a semnului electoral ale domnului Nicolae-Ionel Ciucă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024;
– A respins contestația formulată de domnul Ioan Todiroae împotriva înregistrării candidaturii domnului Kelemen Hunor la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.
– A respins contestația formulată de domnul Ioan Todiroae împotriva respingerii înregistrării candidaturii independente a domnului Miron Cozma la alegerile pentru Președintele României din anul 2024.

Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.

Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

II. În aceeași ședință, Curtea, având în vedere necesitatea unei documentări suplimentare, a amânat pentru data de 5 octombrie 2024, ora 21:00, dezbaterea contestației împotriva înregistrării candidaturii domnului Mircea – Dan Geoană la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, contestație formulată de domnul Talpoș Ioan.

III. Totodată, Curtea a amânat pentru data de 5 octombrie 2024, ora 21:00 contestația formulată împotriva înregistrării candidaturii domnului Ludovic Orban la alegerile pentru Președintele României din anul 2024, contestație formulată de domnul Stan Valerian.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Diana Șoșoacă este scoasă din cursa pentru Cotroceni de anul acesta după ce Curtea Constituțională a României a admis, astăzi, contestația formulată de Bellantoni Amalia împotriva președintei SOS România. Decizia este una definitivă, se va publica în Monitorul Oficial, astfel că aceasta nu o mai poate contesta.

Președinta SOS România și-a depus candidatura acum două zile, motivând că a reușit să strângă semnăturile necesare și că faptul că a depus candidatura este un act eroic, „cel mai important act după 1989”.

Analistul politic Bogdan Chireac a arătat că această decizie de ultimă oră a schimbat întregul spectru politic și întregul calcul pentru alegerile prezidențiale din acest an.

„Este o decizie care ar putea influența major alegerile din acest an. În acest moment, George Simion a primit o șansă foarte mare pentru a intra în turul doi. Se răstoarnă toate calculele, deci în acest moment, dacă tot segmentul suveranist se adună, în jur de 25%, George Simion are o șansă puternică să intre în turul doi cu Marcel Ciolacu. Depinde și dacă Diana Șoșoacă va alege să sprijine alt candidat.”, a declarat Bogdan Chireac pentru România TV.

Contactată de România TV a fost și Amalia Bellantoni, fostă membră a SOS România și candidat la europarlamentare din partea partidului, care a părăsit formațiunea condusă de Diana Șoșoacă, acuzând-o de trădare. Bellantoni a fost foarte entuziasmată de decizia CCR.

„România este salvată de o persoană care a dus numele țării într-un mod grotesc, grobian. Mulțumesc celor cu care am făcut echipă să luptăm împotriva acestui monstru din politica românească. Voi deschide o șampanie pentru că ceea ce se întâmplă astăzi, pot spune că Dumnezeu Există. Iar mai presus de Dumnezeu, aici pe pământ, este legea, care trebuie respectată de toți. Ceea ce a făcut Diana Șoșoacă pentru români este o mare minciună, o mare derâdere. Să ne ajute Dumnezeu să avem un președinte adevărat!”, a precizat Bellantoni în exclusivitate pentru România TV.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: