Alegeri prezidențiale. Cristian Pîrvulescu: „Sentimentul anti-PSD rămâne puternic și nu trebuia trezit”

Foto Aktual24

Curtea Constituțională a României (CCR) a publicat luni seară, 7 octombrie, motivarea deciziei de sâmbătă, 5 octombrie, prin care Diana Șoșoacă a fost scoasă din lupta pentru alegerile prezidențiale.
Analistul politic Cristian Pîrvulescu a explicat pentru PS News faptul că cei care cred că voturile liderului SOS ar merge la George Simion ar putea să se înșele.

„Sesizările se referau la cele 80 de liste care se spune că ar fi fost folosite deja în alegerile precedente și apoi că au fost multiplicate. Am vazut cum Curtea Constituțională, a făcut o trecere în revistă a comportamentelor și declarațiilor controversate din ultimii ani care au fost contrare valorilor constituționale ale României. Oricum este o premieră. Acest lucru nu s-a mai întâmplat în istoricul alegerilor nici pentru prezidențiale nici pentru partide”.

În 2021, senatoarea Șoșoacă a fost implicată în mai multe incidente, inclusiv participarea la recepții organizate de Ambasada Rusiei, unde a criticat România și a susținut că Rusia are mai multă democrație. CCR a reamintit că Șoșoacă s-a opus public vaccinării anti-COVID și a făcut declarații ce au fost percepute ca amenințări la adresa securității naționale, susținând propagandă rusească și propunând ieșirea României din NATO și Uniunea Europeană.

Pe cine avantajează această retragere a candidaturii Dianei Șoșoacă ?

„În eventualitatea unei confruntări în turul al doilea al alegerilor, ar avea de câștigat George Simion și Marcel Ciolacu. Interesant este că se crede că electoratul Dianei Șoșoacă ar merge la Simion, dar acei candidați sunt vehemenți că este vorba despre o încălcare flagrantă a dreptului de a alege și a fi ales. În opinia mea cei care acționează împotriva Constituției, împotriva interesului național, trebuie eliminați din politică”.

Dacă s-ar putea confirma zvonurile că decizia ar putea fi influențată de premierul Ciolacu, politologul atrage atenția asupra sentimentului anti-PSD.

„Raportorul de caz este Attila Varga. Asupra lui, Marcel Ciolacu nu are niciun fel de influenţă. Deci, nu cred că e vorba despre o influenţă directă, aşa cum a sugerat Elena Lasconi. Nimeni nu ne garantează că USR şi liberalii vor vota cu Ciolacu. Nu ştim cum va evolua campania, dar sentimentul anti-PSD rămâne puternic și nu trebuia trezit”, mai spune Cristian Pîrvulescu.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: