Salariul minim european a trecut de Senat. Angajații vor fi plătiți și dacă se află în grevă

Sursa foto: Pexels

Proiectul privind salariul minim european a fost aprobat de Senat, pentru aplicare fiind nevoie și de aprobarea Camerei Deputaților și publicarea sa în Monitorul Oficial.

Proiectul transpune în legislaţia națională Directiva Uniunii Europene nr. 2022/2041 privind salariul minim european, în legislația noastră acesta fiind denumit „salariu minim adecvat”.

România și-a asumat prin PNRR, Jalonul 392 să transpună în legislația românească, până la data de 15 noiembrie 2024, Directiva (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Principalele prevederi ale Directivei transpuse în proiect prevăd că: salariul minim brut se stabilește anual prin actualizarea periodică și se aplică de la 1 ianuarie, prin hotărâre a Guvernului, după consultarea confederațiilor sindicale și patronale; ITM poate merge mai des în control la firmele problematice, fără să fie considerat comportament discriminatoriu; Angajații vor fi plătiți și dacă se află în grevă.

Totodată, până la jumătatea lunii noiembrie va trebui dată Hotărârea de Guvern privind formula de calcul, cu ajutorul căreia va fi stabilită cu exactitate valoarea salariului adecvat.

Nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabilește în funcție de evaluarea gradului de adecvare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de ponderea acestuia în câștigul salarial mediu brut și va cuprinde următoarele:

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: