„Viitorul umanității atârnă de un fir de păr”, este concluzia unui grup de cercetători climatici de vârf, care au analizat 35 de „semne vitale ale Pământului” și au descoperit că 25 dintre ele au atins valori alarmante, potrivit raportului publicat de revista de specialitate Bioscience. Toți acești indicatori trimit la o „o nouă fază critică și imprevizibilă a crizei climatice”.
Între acestea, nivelul emisiilor nocive, temperatura și numărul de oameni au atins cele mai mari valori înregistrate vreodată. De pildă, populația umană se mărește zilnic cu circa 200.000 de mii de oameni, iar numărul vitelor și al oilor cu 170.000, ceea ce contribuie la valorile record ale emisiilor de gaze cu efect de seră.
Totodată, temperatura suprafeței Pământului și a oceanelor a atins un maxim istoric, determinat de arderile record ale combustibililor fosili, scriu cercetătorii.
Concentrațiile de metan și de dioxid de carbon din atmosferă sunt la niveluri fără precedent, scriu oamenii de știință, avertizând asupra unei rate de creștere a emisiilor de metan într-un ritm accelerat. Gazul are un impact de până la 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon, într-un interval de 20 de ani, acesta ajungând în atmosferă în urma activităților implicând combustibili fosili, prin depozitarea deșeurilor, creșterea vitelor sau câmpurilor de orez.
Raportul a identificat 28 de factori dăunători, printre care emisiile rezultate din topirea permafrostului, ceea ce poate declanșa multiple praguri critice, precum prăbușirea masivului strat de gheață din Groenlanda.
În același timp, încălzirea globală determină fenomene meteorologice extreme, din ce în ce mai periculoase și potențial fatale pentru oameni în întreaga lume precum uraganele din SUA și valurile de caniculă de până la 50 de grade Celsius din India, expunând miliarde la riscurile căldurii extreme.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News