Guvernul pregătește lege împotriva „preluărilor ostile” în energie: Statul va avea drept de cumpărare

Sursa foto: Facebook - Sebastian Burduja

Un proiect de Ordinanță de Urgență instituie dreptul ministerelor care, în numele statului, exercită calitatea de acționar minoritar la companii, să poată cumpăra ele acțiunile pe care acționarii majoritari le-ar scoate la vânzare.

În acest moment, legea nu permite instituțiilor publice să cumpere acțiuni emise de societăți comerciale și nu au dreptul să participe la cumpărări de acțiuni, sub sancțiunea nulității contractelor de vânzare.

Însă acum, lucruriile se schimbă, un proiect de OUG pus în dezbatere de Ministerul Energiei stipulând că „ministerele de resort pot cumpăra acțiuni la societățile la care acestea exercită, în numele statului, calitatea de acționar”.

Prin derogare de la art. 9 alin. (6) și art. 42 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor, aprobată prin Legea nr. 44/1998, cu modificările şi completările ulterioare, ministerele de resort pot cumpăra acțiuni la societățile la care acestea exercită, în numele statului, calitatea de acţionar.

”(8) În vederea exercitării atribuției prevăzute la alin. (2.1), ministerele de resort sunt obligate să elaboreze și analiza prevăzută la alin. (3) lit. e), prevederile alin. (5)-(7), aplicându-se corespunzător. Decizia privind cumpărarea de acțiuni se aprobă prin ordin al ministrului de resort, în baza analizei prevăzute la alin. (3) lit. e) și a mandatului acordat în prealabil de către Guvern, prin Memorandum.”

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: