Sărbători de iarnă mai costisitoare anul acesta. Cu cât va crește prețul cărnii de porc

Sursa foto: Pexels

Carnea de porc, alimentul regăsit cel mai des pe mesele românilor de sărbători, va fi mai scumpă în luna decembrie.

Cei din industrie spun că prețurile vor crește cu 10-15% pe kilogramul de carne de porc până de Crăciun. De asemenea, doar 20% din totalul de carne pe care îl consumăm este produs în România, restul fiind importată, ceea ce vine cu taxe de transport, arată Adevărul.

„Este perioada în care românii își cumpără tot mai multă carne de porc, pregătindu-se de Sărbători. Acum, problema mare este că la noi, în fermele comerciale autohtone, dar nu numai, și în gospodăriile populației, se cresc tot mai puțin porci, deci oferta nu este pe măsura cererii.

Ca atare, ca și anul trecut și ca și în ultimii șapte ani de când ne zbatem în această problemă a pestei porcine africane, se va apela în mod clar la importuri și la importuri masive, pentru că pur și simplu în România nu există posibilitatea de acoperire a acestei cereri și ca atare ne așteptăm, eu mă refer la cifrele de anul trecut, este foarte posibil să se întâmple, la fel și în acest an.

Deci este posibil să existe o creștere a prețului undeva între 10 și 15% după mijlocul lunii noiembrie”, a explicat Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, la Antena 3 CNN.

Tot potrivit acestuia, prețurile vor scădea după Sărbători, deoarece românii nu mai consumă carne de porc sau consumă ce a rămas din timpul Sărbătorilor. Astfel, atât cererea cât și prețurile vor scădea.

Una dintre cauzele scumpirii ar fi seceta, care afectează culturile de cereale și mai ales de porumb. Temperaturile extreme de peste 40 de grade din vara aceasta au distrus culturile de grâu și rapiță, dar și producția de legume.

„Producțiile de cereale și mai ales de porumb au fost foarte mici, spre zero. Avem o creștere cam de 10% a costului furajelor. A crescut costul cu forța de muncă. A devenit din ce în ce mai rară și mai scumpă”, a spus Adrian Balaban, producător de carne de porc, potrivit Observator News.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: