Eşantionul de pe asteroidul Bennu, adus pe Pământ de NASA, conţine apă şi carbon

Sursa foto: Twitter

Eşantionul de pe asteroidul Bennu adus pe Pământ de NASA conţine cantităţi mari de apă şi carbon, a anunţat miercuri Agenţia spaţială americană. Această descoperire ar trebui să permită o mai bună înţelegere a faptului dacă asteroizii au adus într-adevăr pe Pământ compuşii care au dus la naşterea vieţii, aşa cum cred unii oameni de ştiinţă, potrivit AFP.

„Moleculele de apă şi de carbon sunt exact genul de materiale pe care am vrut să le găsim”, a declarat şeful NASA, Bill Nelson, în cadrul unui eveniment organizat la Houston, Texas.

„Acestea sunt elemente cruciale în formarea propriei noastre planete şi ne vor ajuta să determinăm originea elementelor care ar fi putut duce la apariţia vieţii”, a adăugat el.

Au fost proiectate primele imagini ale celui mai mare eşantion de asteroďde adus vreodată pe Pământ: praf şi bucăţi înnegrite.

Misiunea Osiris-Rex recoltase acest eşantion în 2020 de pe Bennu, un asteroid cu diametrul de 500 de metri, situat atunci la peste 300 de milioane de kilometri de Pământ. Capsula care conţinea preţioasa încărcătură s-a întors cu succes pe Pământ în urmă cu puţin peste două săptămâni, aterizând în deşertul american.

De atunci, procesul meticulos de deschidere a capsulei are loc într-o cameră albă de la Centrul Spaţial Johnson al Nasa din Houston.

Potrivit primelor analize, acesta este cel mai bogat eşantion spaţial de carbon adus vreodată pe Pământ.

„Am ales asteroiul potrivit!”, a declarat entuziasmat Daniel Glavin, cercetător la NASA, vorbind despre „un vis pentru astrobiologi”.

„Carbonul este esenţial pentru viaţa pe Pământ, noi toţi suntem făcuţi din carbon”, a explicat el. Prin lovirea Pământului, asteroizi precum Bennu ar fi putut „însămânţa” planeta noastră.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: