ANALIZĂ Cine rămâne acasă și cine merge la Bruxelles? Cum arată lista europarlamentarilor după ultimul sondaj

sursa foto: Twitter
sursa foto: Twitter

PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro. Comparativ cu luna precedentă, Alianţa PSD-PNL câştigă aproape trei procente, Alianţa Dreapta Unită creşte cu un procent, în timp ce AUR şi SOS România pierd cumulat aproximativ 6 procente. Aproape 60% dintre cei chestionaţi spun că vor merge în mod sigur la vot.

Cine merge la Bruxelles și cine rămâne acasă în 2024

Dacă am transforma aceste procente în numărul efectiv de mandate, atunci am constata că dintr-un total de 33 de europarlamentari, câți va trimite România la Bruxelles, PSD și PNL ar contribui cu 15 europarlamentari. Astfel, dacă consultăm lista de eurodeputați propuși de PSD – PNL, atunci constatăm că la Bruxelles ar ajunge Mihai Tudose (PSD), Rareş Bogdan (PNL), Gabriela Firea (PSD), Dan Motreanu (PNL), Claudiu Manda (PSD), Daniel Buda (PNL), Victor Negrescu (PSD), Adina Vălean (PNL), Vasile Dîncu (PSD), Maria Grapini (PSD), Siegfried Mureșan (PNL), Gheorghe Cârciu (PSD), Mircea Hava (PNL), Dragoş Benea (PSD) și Gheorghe Falcă (PNL). Dacă Firea se va retrage pentru Primăria București, atunci ar putea ajunge de asemenea și Dan Nica (PSD). Pe de altă parte, Virgil Popescu (PNL), Roxana Mînzatu (PSD), Alexandru Muraru (PNL) și Mara Mareş (PNL) nu ar prinde un loc.

AUR se află în scădere în intenția de vot. La cum stau lucrurile în prezent, AUR ar putea trimite la Bruxelles doar 5 eurodeputați, mai exact primii cinci de pe liste. Aceștia sunt Cristian Terheș, Claudiu-Târziu, Gheorghe Piperea, Maria Teodorescu și Adrian Axinia. Nu ar prinde locuri oameni precum Mihai Neamțu, Laura Gherasim, Dan Tanasă sau Monica Iagăr.

Alianța Dreapta Unită ar trimite și mai puțini eurodeputați la Bruxelles. Vorbim despre primii 4 de pe listele comune: Dan Barna, Vlad Voiculescu, Eugen Tomac și Vlad Botoș. Cu alte cuvinte Forța Dreptei s-ar afla degeaba în această alianță electorală pentru că nu vor avea nici un om la Bruxelles. Cristina Prună, Violeta Alexandru, Radu Mihai, Corina Atanasiu și Ionel Dancă ar rămâne acasă. Lucrul acesta ar putea duce la o dezbinare a alianței, de vreme ce Forța Dreptei nu ar câștiga nimic, rămânând practic doar cu efortul de susținere a candidaților USR și PMP din cadrul alianței

Restul partidelor pot spera cel mult la câte un reprezentant fiecare, adică șefii de partid care s-au trecut primii pe listele respective.

Marea surpriză de la europarlamentarele din 2024

Dacă datele sondajului sunt corecte, atunci vom avea parte de o surpriză majoră față de alegerile europarlamentare precedente, din mai 2019. În anul respectiv marea surpriză de la vremea a fost reprezentată de alianța USR – PLUS. Aceasta a obținut 22,4% și 7 mandate (2 PLUS – 5 USR), fiind la un pas să surclaseze Partidul Social Democrat. Astăzi, USR în alianță cu PMP și Forța Dreptei ar trimite doar patru europarlamentari. Acest lucru echivalează cu o pierdere de 5 mandate pentru că PMP reușise să trimită alți doi europarlamentari la Bruxelles.

În concluzie, USR și Alianța de Dreapta formată în jurul său este de fapt marele perdant al acestor alegeri, în timp ce PSD și PNL vor obține cele mai multe mandate de europarlamentari.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: