UPDATE Cum arată lista comună provizorie PSD – PNL la europarlamentare după retragerea Ramonei Chiriac

colaj coaliție PNL-PSD
Sursa foto: colaj coaliție PNL-PSD

UPDATE 21:12

Potrivit Euronews România, lista comună provizorie a PNL și PSD  pentru alegerile europarlamentare ar fi următoarea:

PSD-PNL:

Lista comună provizorie

1. Mihai Tudose (PSD)

2. Rareş Bogdan (PNL)

3. Gabriela Firea (PSD)

4. Dan Motreanu (PNL)

5. Claudiu Manda (PSD)

6. Daniel Buda (PNL)

7. Victor Negrescu (PSD)

8. Adina Vălean (PNL)

9. Vasile Dîncu (PSD)

10. Maria Grapini (PPUSL, dar a negociat cu PSD)

11. Siegfried Mureșan (PNL)

12. Gheorghe Cârciu (PSD)

13. Mircea Hava (PNL)

14. Dragoş Benea (PSD)

15. Gheorghe Falcă (PNL)

16. Dan Nica (PSD)

17. ⁠Virgil Popescu (PNL)

18. Roxana Mînzatu (PSD)

19. Alexandru Muraru (PNL)

20. loc liber pt PSD

21. Mara Mareş (PNL)

UPDATE 18:25

Și PSD a anunțat lista social-democraților pentru Parlamentul European. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat lista candidaților PSD pe lista comună a coaliției pentru alegerile europarlamentare, după CPN al PSD.

Lista aprobată joi de Consiliul Politic Naţional al PSD îi are pe primele locuri pe Mihai Tudose, Gabriela Firea, Claudiu Manda, Victor Negrescu, Vasile Dîncu, Gheorghe Cârciu, Dragoş Benea, Dan Nica, Ştefan Moşoiu, Roxana Mînzatu, Andi Cristea, a precizat liderul PSD.

Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu Ramona Chiriac, iar ea „a făcut public faptul că nu mai doreşte să candideze şi cred că este suficient”. Liderul PSD a adăugat că este vorba de o problemă personală a Ramonei Chiriac şi nu are el dreptul să vorbească despre acest subiect. Premierul a mai spus că cele două partide coaliţie au destui oameni competenţi care să deschidă lista la alegerile europarlamentare şi a precizat că urmează să aibă o discuţie pe această temă cu liderul PNL Nicolae Ciucă.

„Doamna Ramona Chiriac, preşedinta Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, s-a suspendat după ce au fost discuţiile că va candida pe lista comună . a anunţat public de ce anume s-a retras. Nu pot comenta eu o decizie luată de doamna Ramona Chiriac. Am avut o discuţie cu doamna Chiriac. Dânsa a făcut public faptul că nu mai doreşte să candideze şi cred că este suficient. E o problemă a dânsei personală şi eu nu am dreptul să vorbesc”, a afirmat Marcel Ciolacu, joi, după şedinţa conducerii PSD de la Palatul Parlamentului, întrebat de ce s-a retras Ramona Chiriac şi ce i-a transmis.

Întrebat dacă a avut o discuţie cu Ramona Chiriac pentru funcţia de comisar european, liderul PSD a replicat: „Nu am avut niciodată o discuţie în ceea ce priveşte comisarul României”.

„În primul şi în primul rând, această discuţie va trebuie să o am cu preşedintele României, deoarece conform decizie CCR, preşedintele României e reprezentantul în Consiliul European, unde se negociază portofoliile. România nu ştie încă ce portofoliu va avea. Cred că prin octombrie anul viitor va fi această desemnare. Deci e puţin probabil să aibă cineva o discuţie, când nu se ştie nici ce portofoliu vom avea”, a completat Ciolacu.

De asemenea, întrebat dacă a fost condiţie să intre în PSD Ramona Chiriac pentru susţinerea în funcţia de comisar european, Marcel Ciolacu a spus. „Nu am avut această discuţie. A explicat. Am stat de vorbă cu doamna Ramona Chiriac şi cunosc detalii de ce doamna Ramona Chiriac nu a vrut să continue”.

Chestionat dacă Mihai Tudose este o opţiune să deschidă lista la europarlamentare, Ciolacu a răspuns: „Referitor la Mihai Tudose este o opţiune de deschidere a listei, dar voi hotărî împreună cu domnul Ciucă. Eu îmi doresc ca listele să fie deschise de reprezentanţi ai celor două partide. Cred că cele două partide au destui oameni competenţi care să deschidă această listă”.

 

–––––––––––––

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că partidul a aprobat în şedinţa Biroului Politic Naţional lista cu liberalii care vor candidat pentru alegerile europarlamentare. Pe listă se găsesc Rareş Bogdan, Adina Vălean, Daniel Buda, Siegfried Mureşan, Mircea Hava, Gheorghe Falcă, Virgil Popescu, Alexandru Muraru şi Mara Mareş. Ciucă a mai spus că a fost validat şi candidatul comun pentru Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, candidaţii pentru primăriile Sectorului 1 şi 6 şi cei 21 de candidaţi ai PNL pentru funcţia de preşedinte de Consiliul Judeţean şi alţi 21 pentru municipii reşedinţă de judeţ.

Un Consiliu Naţional al PNL va avea loc pe 24 martie pentru a valida alianţa electorală cu PSD şi definitivarea fuziunii cu ALDE.

„Am aprobat lista cu europarlamentari. Sunt sigur că aveţi nevoie de numele, aşa cum au fost ele aprobate astăzi de membrii Biroului Politic Naţional, discutăm despre domnii Rareş Bogdan, Dam Motreanu, doamna Adina Vălean, domnul Daniel Buda, domnul Siegfried Mureşan, domnul Mircea Hava, domnul Ghiţă Falcă, domnul Virgil Popescu, domnul Alexandru Muraru şi doamna Mara Mareş”, a anunţat Nicolae Ciucă, la finalul BPN al PNL, de joi. După ce am parcurs acest punct, am votat, de asemenea, alianţa cu PSD şi conex la acest punct am stabilit şi am aprobat convocarea în şedinţă de urgenţă a Consiliului Naţional al PNL pentru data de 24 martie, astfel încât să putem să validăm această decizie de constituire a alianţei electorale şi desigur să finalizăm procedură de fuziune prin absorbţie cu ALDE”, a afirmat Nicolae Ciucă, joi la Palatul Parlamentului.

Liderul liberalilor a mai spus că invitat la şedinţa de joi a liberalilor a fost candidatul comun la PMB, medicul Cătălin Cîrstoiu.

„Totodată, am validat candidaturile pentru 21 de candidaţi la poziţia de preşedinte al Consiliului Judeţean şi la candidatura pentru 21 de municipii reşedinţă de judeţ la care se adaugă şi candidaţii pentru sectoarele 1 şi 6 din Bucureşti. Am stabilit să îl avem astăzi invitat pe candidatul cla Primăria Generală a Municipiului Bucureşti. A fost în mijlocul nostru domnul doctor Cîrstoiu. Am validat şi această candidatură, prin vot al Biroului Politic Naţional şi în felul acesta ordinea de zi a fost epuizată. Desigur au fost detaliile tehnice pe care le-am discutat la nivelul partidului legate de organizare, legate de tot ceea ce avem de parcurs în continuare procedural pentru a putea să intrăm în campania electorală, aşa cum este prevăzut în reglementările în vigoare”, a completat Ciucă.

Pentru Primăria Sectorului 1 va candida liderul PNL Sector 1, George Cristian Tuţă, iar pentru primăria Sectorului 6, actualul edil Ciprian Ciucu.

Lista PSD-PNL la alegerile europarlamentare trebuia să fie deschisă de Ramona Chiriac, fosta şefă a Reprezentanţei Comisiei Europene în România, însă aceasta a anunţat în şedinţa PSD că nu doreşte să mai candideze.

După doi ani de guvernare comună, PSD și PNL formează o alianță electorală, mergând pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL