”Climate Change Summit”/Ciolacu: Schimbările climatice – o realitate pe care o trăim în fiecare zi

Sursa foto: Marcel Ciolacu

Guvernul şi-a asumat un rol activ atât în prevenirea şi combaterea efectelor schimbărilor climatice, cât şi în adaptarea economiei naţionale şi societăţii româneşti la acestea, a declarat premierul Marcel Ciolacu, cu ocazia evenimentului ”Climate Change Summit 2024”, care are loc în perioada 15 – 17 octombrie, la Bucureşti.

Schimbările climatice nu mai sunt o problemă a viitorului îndepărtat, ci o realitate pe care o trăim în fiecare zi, a adăugat şeful Guvernului.

„În ultimele decenii, dar mai ales în ultimii ani, am fost martorii unei accelerări a efectelor devastatoare ale schimbărilor climatice. România, alături de multe alte ţări, a resimţit deja aceste provocări chiar în acest an. Vedem astfel că schimbările climatice nu mai sunt o problemă a viitorului îndepărtat, ci o realitate pe care o trăim în fiecare zi”, a spus prim-ministrul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit acestuia, Guvernul României şi-a asumat un rol activ atât în prevenirea şi combaterea efectelor schimbărilor climatice, cât şi în adaptarea economiei naţionale şi societăţii româneşti la acestea.

”Acest rol activ se manifestă prin două componente: propuneri de politici publice şi atragerea de finanţări internaţionale, atât pentru transformarea economiei, cât şi pentru protejarea populaţiei vulnerabile, asigurându-ne că nimeni nu rămâne în urmă. Ne angajăm să creăm un mediu propice pentru dezvoltarea tehnologiilor sustenabile, oferind susţinere şi stimulente pentru companiile care investesc în soluţii ecologice şi reducerea amprentei de carbon. În acest fel, ne asigurăm că România, pe lângă o dezvoltare economică sustenabilă, devine şi mai competitivă pe termen lung şi că putem face faţă provocărilor climatice globale. Avem nevoie de o cooperare internaţională solidă, dar şi de parteneriate între state, companii, comunităţi locale şi cetăţeni, demonstrând că astfel de colaborări pot accelera dezvoltarea unor soluţii reale, adaptate contextului local, dar cu un impact global. România este pregătită să fie parte din soluţie şi să îşi aducă contribuţia la eforturile internaţionale. Ne angajăm să colaborăm strâns cu partenerii noştri din Uniunea Europeană, cu Naţiunile Unite şi cu toate ţările prezente la acest summit pentru a ne atinge obiectivele comune”, a adăugat prim-ministrul.

Cancelaria Prim-ministrului, în parteneriat cu Social Innovation Solutions, a dat marţi startul „Climate Change Summit”, cel mai mare eveniment din Europa Centrală şi de Est axat pe acţiuni împotriva schimbărilor climatice.

Summitul are loc de pe 15 octombrie până pe 17 octombrie şi reuneşte experţi globali în domenii precum energie, agricultură, oraşe sustenabile, biodiversitate şi finanţare sustenabilă, în contextul transformărilor geopolitice şi geoeconomice, într-un moment critic în care societăţile reevaluează perspectiva asupra viitorului pe care îl doresc.

Următoarele două zile de Climate Change Summit sunt dedicate conferinţelor, workshopurilor şi meselor rotunde în peste 30 de locaţii din Capitală şi din regiune.

În cursul zilei de miercuri, la ESG Leaders Forum, o sesiune esenţială în cadrul Climate Change Summit, vor fi organizate dezbateri la Palatul Victoria, pe teme de interes precum: soluţiile de finanţare verde, transformarea oraşelor într-un mod sustenabil, adaptarea politicilor publice la criza climatică, educaţia pentru sustenabilitate şi inovaţiile tehnologice menite să reducă amprenta de carbon. De asemenea, vor fi organizate sesiuni dedicate industriilor precum agricultura regenerativă, energia regenerabilă şi soluţii pentru economia circulară, se arată în comunicat.

Summitul din acest an va atrage aproape 1 milion de spectatori globali şi mii de participanţi fizici, oferind o platformă unică pentru discuţii relevante şi colaborare între lideri din diverse domenii.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: