Îndemnul premierului de la Chișinău în contextul alegerilor și referendumului: Să ieșim la vot cu toții

Sursa foto: Dorin Recean

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, îndeamnă moldovenii să iasă la vot în data de 20 octombrie, zi în care vor avea loc referendumul privind aderarea țării la UE, dar și alegerile prezidențiale, îndemnul fiind făcut în debutul ședinței Guvernului. 

„Vreau să încep printr-un îndemn: Pe 20 octombrie, să ieșim la vot cu toții. Acesta este exercițiul cel mai important într-o democrație. Neapărat, fiecare dintre noi să meargă la vot, să încurajeze pe toți ceilalți. Să mergem, să solicităm câte două buletine: unul pentru referendum, unul pentru prezidențiale și să votăm. Este foarte important să participăm în acest exercițiu democratic”, a declarat Dorin Recean.

Iar președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care aspiră la un nou mandat prezidențial, a chemat diaspora moldovenească la referendum, subliniind că nu există turul doi în cazul plebiscitului.

,,Și eu, și moldoveanul din Germania, și moldoveanca din Italia, Spania, Irlanda, Marea Britanie sau Franța, vrem același lucru – acasă să fie bine. Copiii să crească în Moldova, pe lângă bunici, familiile să rămână unite, țara să fie la adăpost.Moldovenii sunt ca o familie împrăștiată în toată lumea, dar care se adună împreună în momentele importante. Pe 20 octombrie este un moment important pentru întreaga noastră familie. Turul 2 nu va fi la referendum. O zi pentru vot ca să nu mai așteptăm 30 de ani. Cu Moldova în suflet, mergem la vot!”, a menționat Maia Sandu.

Tentativele Kremlinului de a influența scrutinele

Republica Moldova se află într-o situație de tensiune crescută, pe fondul apropierii alegerilor prezidențiale și al referendumului privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Rezultatele acestor scrutine electorale sunt cruciale pentru viitorul pro-european al țării, iar Kremlinul încearcă să le influențeze prin propagandă și corupție electorală fără precedent, cu scopul de a schimba direcția Chișinăului.

Recent, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care transmite un avertisment puternic Kremlinului și condamnă cu vehemență tentativele de ingerință și operațiunile hibride împotriva Chișinăului, care au devenit mai agresive odată cu apropierea alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din Republica Moldova, ambele având loc în data de 20 octombrie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: