Începe Festivalul Naţional de Teatru – 31 de spectacole din ţară şi cinci producţii invitate din străinătate

Sursa foto: Facebook - FNT - Festivalul National de Teatru / The National Theatre Festival

Ediţia a 34-a a Festivalului Naţional de Teatru are loc între 18 şi 27 octombrie, sub semnul „Dramaturgiile Posibilului”. Au fost selectate 31 de spectacole din ţară şi cinci producţii invitate din străinătate

Echipa curatorială a Festivalului Naţional de Teatru, formată din Mihaela Michailov, Călin Ciobotari şi Ionuţ Sociu, a vizionat peste 250 de spectacole din România, Republica Moldova, Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Irlanda, Polonia, Portugalia, Serbia.

Potrivit curatorilor, „conceptul actualei ediţii, axat pe formula „dramaturgiile posibilului”, ne-a furnizat unul dintre criteriile majore de raportare la spectacolele vizionate. Am încercat să urmărim modul în care construcţia spectaculară privilegiază şi valorifică, fertil şi coerent, un fond dramaturgic consistent, integrându-l şi subliniindu-l în interiorul unei estetici unitare. Am fost receptivi la formulele dramaturgice provocatoare, relevante fie prin temă, fie prin mijloacele de construcţie şi am încercat să oglindim, prin opţiunile noastre, diversitatea acestui strat esenţial al spectacolului: dramaturgia. Ne-a interesat să subliniem o varietate de formule şi conţinuturi dramaturgice, de raportări la teme actuale acute, de reconfigurări ale unor texte canonice, explorate din perspective atipice. Considerăm că teatrul românesc este într-un moment în care vocile dramaturgice se diversifică din ce în ce mai mult, rolurile autorilor şi autoarelor în echipele de creaţie merită analizate şi susţinute programatic, cadrele de vizibilitate a dramaturgiei locale devin tot mai numeroase. Publicurile FNT vor avea astfel parte de experienţe consistente atât în siajul unei paradigme inovatoare, cât şi în cea de observare a familiarei relaţii cu textul clasic, sau a tradiţionalelor, dar încă actualelor chestionări asupra raportului dramaturgie – literatură contemporană (un raport explorat din ce în ce mai profund în teatrul românesc al ultimilor ani)”.
Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: