Cauzele unui fapt statistic înfiorător: 41% dintre tinerii români ar accepta dictatura

Sursa foto: Freepik

Mai mult de două cincimi dintre tinerii cu vârste între 18 și 34 de ani susțin că un regim totalitar fără alegeri regulate ar fi bun pentru România. 

Astfel, 41% dintre românii născuți între anii 1990 – 2006 cred că dictatura ar fi un sistem politic bun pentru țara în care trăiesc, chiar dacă nu au experimentat niciodată un astfel de regim și au, probabil, informații în special din relatările părinților.

În același timp, 25% dintre persoanele cu vârste de peste 55 de ani, care au trăit în perioada comunistă, ar fi de acord ca România să revină la un sistem politic de tip totalitar. Per ansamblu, mai mult de o treime dintre români (36%) spun că un sistem totalitar ar putea fi bun pentru țara lor.

Au sentimentul că democrația nu li se potrivește

Datele sunt rezultatul unui studiu sociologic realizat de GlobeSec, un think-tank internațional fondat de Uniunea Europeană, pe un eșantion reprezentativ de 1.000 de persoane din România, care analizează percepția cetățenilor români despre integrarea euro-atlantică, provocările geopolitice regionale și internaționale și starea regimului democratic. Raportul privind rezultatele studiului a fost publicat în 2 octombrie 2024.

„Tinerii au sentimentul că democrația nu li se potrivește, în timp ce cetățenii mai în vârstă ar putea fi mai revoltați de experiențele lor cu regimul de dinainte de 1989. O explicație este tendința la nivel european a partidelor iliberale de extremă dreaptă de a avea mai multă influență asupra tinerilor alegători. Acest lucru este generat parțial de succesele acestor lideri pe rețelele de socializare. De asemenea, nesiguranța tinerilor cu privire la propriul lor viitor joacă, probabil, un rol mult mai important”, susțin autorii studiului.

Societate disfuncțională 

Barbu Mateescu (43 de ani), unul dintre cei mai reputați experți români în sociologie politică, absolvent de studii de specialitate la Universitatea Pennsylvania, consideră că raportul GlobSec trebuie continuat cu o cercetare calitativă, ca să aflăm „de ce” cred tinerii aceste lucruri.

„Pentru mulți tineri din România societatea nu funcționează corect sau eficient. În special în mediul rural și în orășele, de facto rurale, oportunitățile sunt puține. Acestea au fost deja preluate de generațiile mai vârstnice decât tinerii, care sunt mult mai mari din punct de vedere numeric. Viața socială e limitată, iar disfuncționalitățile sistemelor statale – în special cel de sănătate și cel de învățământ – sunt evidente”, afirmă Barbu Mateescu.

Potrivit acestuia, când se fac astfel de cercetări și se aduce în discuție numele dictatorului Ceaușescu, oamenii reacționează și susțin că nu asta vor. „Când începi să le spui ce însemna Ceaușescu, când le zici că fără televizor, să fie înregimentare politică, lumea șocată zice că nu la asta se referă. Oamenii, de fapt, încep să vorbească despre prezent, încep să vorbească despre lucruri care îi deranjează în prezent. Și care, apropo, de obicei, sunt și foarte bine fundamentate, adică nu sunt niște prostii. La fel, la chestia cu tinerii contează foarte mult ce înțeleg ei, de fapt, prin democrație și care e lucrul care îi mobilizează. Și aici nu prea s-a discutat. Un motiv ar fi faptul că, politicienii nu sunt deloc interesați de tineri și nu vor să facă cercetări pe tineri, mai mult decât sondaje. Dar sondajele îți dau un punct, nu îți dau tot răspunsul”, completează sociologul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: