Ministrul Justiției: Proiect pentru scutirea de onorarii notariale în caz de calamități

Ministerul Justiției
Sursa foto: X

Ministerul Justiției, condus de Alina Gorghiu, a publicat un proiect de Ordin destinat completării Normelor privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici.

Noua dispoziție propune scutirea de la plata onorariilor pentru persoanele care solicită reconstituirea actelor distruse de calamități sau eliberarea de copii legalizate, duplicate ori copii din arhivă ale unor astfel de acte.

„A fost publicat proiectul de Ordin al ministrei justiției, doamna Alina Gorghiu, pentru completarea Normelor privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici.
A fost introdusă o nouă dispoziție, în sensul scutirii de la plata onorariilor a persoanelor care solicită reconstituirea actelor distruse de o calamitate sau eliberarea de copii legalizate, duplicate ori copii din arhivă ale unor astfel de acte. ✅️
A fost avut în vedere contextul evenimentelor meteorologice extreme din luna septembrie 2024 în România și efectele deosebit de grave produse asupra comunităților din zonele afectate.
Printre acestea se numără și distrugerea documentelor notariale aflate în arhiva birourilor notariale ori în posesia persoanelor afectate.
În această situație, era necesară reglementarea unei măsuri de sprijin pentru cetățenii care se află în asemenea situații.
Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii publice pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, în scris, la adresa Ministerului Justiţiei – str. Apolodor, nr.17, cod 050741, sector 5, București sau la adresa de e-mail dsc@just.ro”, a comunicat Ministerul Justiției pe Facebook.
Acest demers subliniază angajamentul Ministerului Justiției de a oferi suport comunităților afectate și de a facilita accesul cetățenilor la justiție în momente dificile. Detalii suplimentare pot fi găsite pe site-ul Ministerului Justiției aici.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: