Îngrijorare la granița României: Nave misterioase din Rusia au început să sosească în R. Moldova

Sursa foto: gifp.md

Mai multe nave din porturile rusești au început să sosească, în ultimul timp, în portul dunărean Giurgiulești din Republica Moldova. Navele cu încărcătură necunoscută trezesc suspiciuni pentru experții ucraineni.

Portul Giurgiulești este unicul port din Moldova accesibil pentru navele maritime, situat la km 133,8 al fluviului Dunărea, în sudul țării, fiind mărginit de România și Ucraina.

Întrebările cu privire la existența acestor nave au fost mai întâi ridicate de Andrii Klimenko, un expert ucrainean în militarizarea Mării Negre, sancțiuni și prognoza riscurilor, potrivit CEPA. În iulie, Klimenko a observat că o navă a ajuns la Giurgiulești direct din portul rusesc Novorossyisk, o bază navală importantă.

Iar de atunci călătoriile directe din porturile rusești de la Marea Neagră au fost efectuate de alte patru nave în august și septembrie, potrivit datelor culese prin monitorizarea zilnică de către Institutul de Studii Strategice al Mării Negre, ale cărui baze de date sunt actualizate periodic pentru uzul public.

Andrii Klimenko a spus că navele nu au fost supuse inspecției de către autoritățile ucrainene sau române, așa că ar fi putut transporta orice.

Transporturile au venit în timp ce Moldova se pregătea să aleagă un președinte și înainte de un vot cheie privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie.

Portul Giurgiulești are o legătură feroviară directă cu Transnistria, pe care Kremlinul îl folosește pentru a se amesteca în treburile moldovenești.

Rusia se străduiește să schimbe corpul de ofițeri al forței sale de 1.500 de oameni din Transnistria și să își modernizeze echipamentul. Ofițerii ruși au fost împiedicați să tranziteze Moldova din 2015, când guvernul a declarat că forța se afla ilegal pe teritoriul său. Lansarea războiului total al Rusiei în Ucraina în februarie 2022 a însemnat că și ruta terestră alternativă a fost închisă. Când Kremlinul a trimis ofițeri prin capitala Moldovei, Chișinău, în iulie 2022, aceștia au fost respinși. Au urmat proteste furioase ale Rusiei.

Giurgiulești oferă o rută alternativă, iar navele au protecții oferite de transportul internațional. Cu alte cuvinte, în timp ce trec prin apele ucrainene și românești, nu pot fi oprite și percheziționate legal.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: