Pragul pentru referendumul pro-UE din Republica Moldova a fost atins, cu două ore înainte de închiderea urnelor

Sursa foto: Inquam Photos / Elena Covalenco

Pragul pentru referendumul pro-UE din Republica Moldova a fost atins. Astfel, duminică, la ora 19, votaseră deja 42,44% din numărul total al alegătorilor. Pragul pentru validarea referendumului constituțional este de o treime (33,3%) din numărul total al alegătorilor din Republica Moldova. Urnele de vot se închid duminică la ora 21:00, ora Chișinăului.

Odată cu trecerea referendumului, preambulul Constituției va fi completat cu două alineate noi în care va fi scris că identitatea poporului Republicii Moldova este europeană, iar integrarea în Uniunea Europeană este obiectivul strategic al țării, conform TV8.md. Totodată, Constituția va fi completată și cu un nou titlu, numit integrarea în Uniunea Europeană.

De asemenea, la ora 19:00, la alegerile prezidențiale și referendumul din Republica Moldova votaseră deja peste 48,55% din numărul alegătorilor, ceea ce înseamnă o prezență mai mare decât cea înregistrată în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2020, când procentul a fost de 48,54%.

„Vă mulțumesc mult, tuturor celor care ați votat deja, le mulțumesc oamenilor de acasă, sate și orașe, le mulțumesc tinerilor care s-au mobilizat și oamenilor în vârstă care au reușit să ajungă la secțiile de vot”, a declarat Maia Sandu, într-o postare publicată duminică pe contul său de Facebook. „Le mulțumesc mult concetățenilor noștri din diaspora care au stat și mai stau la coadă pentru a vota, care, prin votul lor, au grijă de Moldova”.

Maia Sandu s-a referit și la cei care încă nu votaseră până la ora 19:00:

„Nu stați deoparte. Veniți alături de toată țara, veniți alături de toată comunitatea noastră mare și frumoasă. Ieșiți la vot! Votați pentru voi! Votați pentru famiile voastre, votați pentru țara voastră”, a spus președinta Republicii Moldova.

Până la ora 16.00, peste 1 mil 143 mii de alegători își exercitaseră dreptul la vot în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumul republican constituțional, ceea ce reprezenta 39,4% din numărul alegătorilor incluși în listele electorale.

Pentru comparație, pe 1 noiembrie 2020, în cadrul turului I al alegerilor prezidențiale, către ora 16.00, au votat peste 927 000 de alegători sau circa 33% din numărul total al celor incluși în listele electorale. Informațiile au fost prezentate de președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman, în timpul unui briefing de presă, informează Moldpres.

Totodată, la ora 15:00, din cei 1 007 119 alegători care s-au prezentat la secțiile de votare, 907 594 de votanți participaseră la referendumul republican constituțional.

„Referitor la rata de participare la referendum, datele se colectează din teritoriu. Numărarea se face manual, prin calcularea semnăturilor din listele electorale și transmit prin telefon și email”, a spus Angelica Caraman, citată de Moldpres.

Maia Sandu a menţionat duminică, după ce a votat, că „are încredere în înţelepciunea moldovenilor” şi că votul oamenilor pot să păstreze pacea şi stabilitatea în R. Moldova. Mai mult, aceasta a îndemnat oamenii nu doar să meargă la vot, ci să ia două buletine, deoarece „votul nostru de la referendum ne va dicta soarta pentru multe decenii înainte”.

În Republica Moldova, concomitent cu alegerile prezidenţiale de dumincă se desfăşoară şi un referendum la care cetăţenii au de răspuns la întrebarea: „Susţineţi modificarea Constituţiei în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: