VIDEO Ion Tăbârță: Explicația rezultatelor din R. Moldova: dezinformare, coruperea alegătorilor, campanie slabă

M1 - Ion Tăbârță, invitat Puterea Știrilor 21.10

După votul de duminică, R. Moldova se pregătește pentru al doilea tur de scrutin în vederea  alegerii noului președinte. Astfel, Maia Sandu merge în turul doi cu candidatul pro-rus Aleksandr Stoianoglo. În ce privește referendumul, acesta a fost validat, scorul fiind, de asemenea extrem de strâns. Atmosfera este apăsătoare pentru cei care își doresc un parcurs european pentru Republica Moldova, a afirmat în direct pentru PS News Ion Tăbârță, analist politic. Referendumul a fost validat, însă mai este turul doi al prezidențialelor și, de asemenea, sunt foarte importante alegerile parlamentare de anul viitor, a adăugat acesta în cadrul emisiunii Puterea Știrilor.

„Desigur, nu prea avem mult optimism, pentru că înțelegem că situația nu este nici pe departe cea mai roză pentru perspectiva partidelor pro-europene din Republica Moldova de a se menține la guvernare și pentru anul 2025. Asta în mod evident, dacă nu vor schimba din abordările, strategiile pentru a crește din nou în preferințele electoratului. 4: Până la urmă este doar o semi-victorie, dar totuși o victorie pe undeva egală cu un eșec”, a afirmat analistul.

În ce privește cauza scorului atât de strâns la referendumul pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, acesta a enumerat trei cauze principale: dezinformarea, coruperea alegătorilor, campania slabă a guvernului.

„Am avut un val masiv de dezinformare privind integrarea europeană în R. Moldova în ultimele luni. În permanență eram bombardați cu știri negative la adresa Uniunii Europene: că este în curs de dispariție, că nu respectă valori tradiționale, că promovează și impune comunitatea LGPT și părinte numărul unu și părinte numărul doi, toate chestiile astea bazate pe emoții, falsuri sau niște narative tradiționale ale propagande rusești.  (…) Am avut narative de dezinformare privind actuala guvernare: că ar duce Republica Moldova pe scenariul Ucrainizării, că de țara într-un război al Occidentului pe care îl poartă cu Federația Rusă ș.a.m.d. S-a pus foarte mult pe accent pe neutralitate. Cred că opt din cei de unsprezece candidați, dacă nu chiar nouă, au vorbit despre neutralitate ca un punct important al programului lor electoral. (…) Desigur, s-a făcut tot posibilul ca integrarea europeană să fie asociată și cu eșecurile actualei guvernări și din acest punct de vedere, dacă e să ne uităm la electoratul nostru, noi avem undeva 35-40 de procente un electorat pro-european convins, indiferent de guvernare, indiferent de falsuri, va vota pentru parcursul european”, a explicat analistul.

Legat de măsura în care votul diasporei a înclinat balanța în favoarea aderării la Uniunea europeană, Ion Tăbârță spune că și aceasta a fost ținta unei dezinformări continue, însă, până la urmă, orice dezamăgiri față de actuala guvernare nu i-au privit pe toți cei plecați, ci au fost cazuri izolate. Revenind la cea de-a doua cauză, spune analistul, coruperea alegătorilor nu a urmat rețeta clasică.

„În ziua votului, nu am avut acea corupere, clasică, când unui cetățean care se ducea la vot i se dădea o anumită sumă de bani, cum am avut în alte campanii. Această corupere s-a realizat până la alegeri prin așa numita rețea ȘOR. Cei de la SOR au construit o adevărată piramidă de persoane loiale, plătite lunar cu sume derizorii. Pe lângă faptul că erau folosite la diferite acțiuni politice ale celor de de la SOR, au fost loializate sau corupte din timp ca să voteze la alegeri după cum au votat, am văzut”, a explicat analistul, amintind metoda Herbalife, prin care fiecare aducea câte alte zece persoane și tot așa.

Cea de-a treia cauză, spune acesta, se referă la actuala guvernare, care, din păcate,  nu a dus o campanie activă de combatere a dezinformării sau metoda folosită nu a fost cea mai eficientă.

„Populația mai degrabă a știut despre referendum din narativele propagandei ruse și nu dintr-o informare corectă. Apropo, PAS a câștigat foarte ușor alegerile parlamentare din 2021, dar  mai degrabă a fost un câștig din inerție și datorită doamnei președinte Maia Sandu, în 2020. Și ei cumva au gândit și acum acest referendum ca și cum ar merge tot din inerție, dar n-au luat în calcul că nu mai sunt în opoziție, că au făcut foarte multe promisiuni care, multe dintre ele, nu au fost livrate”, a subliniat Ion Tăbârță.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: