Știri din capitalele Europei, 23 octombrie

BERLIN

Germania și-a intensificat eforturile de întărire a Flancului Estic al NATO prin deschiderea unui nou cartier general naval multinațional în orașul de coastă baltic Rostock. În urma invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, NATO a dezvăluit planurile de a-și spori prezența în statele membre din Est. Țările baltice au avertizat în mod repetat în ultimele luni cu privire la creșterea agresiunii flotei ruse în regiune, scrie Financial Times.

Cartierul general își propune să protejeze rutele cheie de aprovizionare, rutele comerciale și infrastructura critică. Acesta ar putea conduce operațiunile NATO în timpul unui conflict cu Rusia, care are porturi puternic militarizate în exclava baltică Kaliningrad și în jurul orașului Sankt Petersburg.

 

HELSINKI

Jumătate dintre respondenții unui sondaj au declarat că simt că viața este prea nesigură pentru a lua în considerare posibilitatea de a avea copii, potrivit Fundației pentru Dezvoltare Municipală (Kaks). Sondajul a examinat opiniile persoanelor din Finlanda cu privire la perspectivele de a avea copii, inclusiv impactul financiar și personal implicat, potrivit YLE.

Rata natalității din Finlanda a atins anul trecut un minim istoric, după ce a scăzut timp de mai mulți ani. Statistics Finland a raportat în vară că în Finlanda existau mai puțin de un milion de copii. Majoritatea respondenților au declarat că percep scăderea ratei natalității în Finlanda ca fiind problematică. O majoritate clară (87%) a afirmat că situația se datorează unei schimbări în aspirațiile personale și în alegerile de viață ale oamenilor. În același timp, 69% au fost de acord că adulții tineri și de vârstă mijlocie nu mai au aceleași dorințe de reproducere ca generațiile mai în vârstă. Mai mult de trei sferturi dintre respondenți au declarat că sunt de părere că programele de sprijin din partea statului sunt măsuri foarte sau destul de eficiente pentru a încuraja oamenii să aibă copii.

 

VARȘOVIA | MOSCOVA

Polonia a ordonat închiderea unuia dintre consulatele Rusiei și plecarea personalului acestuia din țară, ca răspuns la ceea ce consideră a fi acte de sabotaj și război cibernetic desfășurate de Moscova.Într-o declarație, Ministerul de Externe al Poloniei a anunțat că Radosław Sikorski, ministrul de Externe, și-a retras acordul pentru funcționarea consulatului Rusiei din orașul Poznań. „Personalul diplomatic al misiunii va fi considerat personae non gratae pe teritoriul Poloniei”, au adăugat aceștia.

Ministerul a menționat că în orașul Wrocław, care se află în zona de operațiuni a consulatului din Poznań, „a existat recent o tentativă de sabotaj inspirată de activitățile serviciilor secrete străine”. „Potrivit informațiilor furnizate de serviciile de securitate poloneze, Rusia desfășoară o formă de război hibrid împotriva Poloniei”, au continuat aceștia. „Sunt efectuate atacuri cibernetice, iar frontiera de est a Poloniei, care este și frontiera spațiului Schengen, este atacată”, conform Notes from Poland.

 

KIEV | MOSCOVA | SEOUL | PHENIAN

Directorul serviciului de spionaj din Coreea de Sud a declarat parlamentarilor că un total de 3.000 de soldați nord-coreeni se află deja în Rusia, iar 10.000 sunt așteptați până în decembrie. Îngrijorările legate de desfășurarea de trupe nord-coreene vin în contextul în care forțele ruse continuă să atace în mai multe puncte de pe linia frontului din estul Ucrainei, potrivit unui raport zilnic al situației întocmit de conducerea militară a Ucrainei, scrie Deutsche Welle.

Atât Rusia, cât și Coreea de Nord au negat informațiile conform cărora trupele Phenianului sunt trimise la război în Ucraina. În plus, Germania l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al Coreei de Nord din cauza îngrijorărilor cu privire la sprijinul sporit pe care Phenianul îl oferă Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: