LONDRA
Guvernul britanic a declarat că vape-urile electronice de unică folosință, care nu pot fi reciclate, sunt risipitoare și dăunează mediului. Din iunie anul viitor, administrația britanică a anunțat o nouă legislație care ar urma să restricționeze utilizarea dispozitivelor de unică folosință, pe care le consideră deșeuri. Această măsură reprezintă un pas înainte atât în direcția protejării mediului, cât și în direcția reducerii utilizării vapoarelor de către tineri, au afirmat departamentele britanice pentru sănătate și mediu într-o declarație comună, potrivit Euronews.
OSLO
Norvegia va impune o limită de vârstă minimă strictă de 15 ani pentru rețelele de socializare. Premierul norvegian, Jonas Gahr Støre, a recunoscut că va fi „o bătălie grea”, dar a declarat că politicienii trebuie să intervină pentru a proteja copiii de „puterea algoritmilor”, conform The Guardian.
Liderul laburist a declarat că platformele de social media sunt utilizate în mod abuziv de către industrie. Țara scandinavă are deja în vigoare o limită minimă de vârstă de 13 ani. În ciuda acestui fapt, mai mult de jumătate dintre copiii în vârstă de nouă ani, 58% dintre copiii în vârstă de 10 ani și 72% dintre copiii în vârstă de 11 ani sunt prezenți pe rețelele de socializare, potrivit unui studiu realizat de autoritatea norvegiană pentru mass-media.
BUDAPESTA
Partidul de opoziție Tisza din Ungaria are un mic avans față de partidul de guvernământ Fidesz, potrivit unui sondaj de opinie publicat joi, al doilea sondaj la rând care arată că Tisza depășește partidul premierului Viktor Orban, conform Reuters.
Liderul partidului de centru-dreapta Tisza, Peter Magyar, un fost membru al actualului guvern, a intrat în politica maghiară înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie, lansând o provocare serioasă la adresa lui Orban și capitalizând nemulțumirea față de alte partide de opoziție care s-au dovedit divizate și ineficiente împotriva Fidesz în ultimii 14 ani.
Dincolo de acestea, premierul naționalist al Ungariei, Viktor Orban, a comparat miercuri Uniunea Europeană cu fosta Uniune Sovietică și a făcut apel la maghiari să „reziste” Bruxelles-ului așa cum au făcut-o cu Moscova în 1956. Orban, care este mai apropiat de președintele rus Vladimir Putin decât orice alt lider european, a făcut această comparație într-un discurs care marchează revolta maghiară din 1956 împotriva ocupației sovietice, care a fost reprimată brutal de trupele ruse. Aproximativ 3.000 de oameni au fost uciși și 20.000 au fost răniți, precizează Deutsche Welle.
VARȘOVIA
Bilanțul economic al inundațiilor din Polonia de luna trecută nu este încă clar, dar guvernul polonez a estimat costul reconstrucției la suma uluitoare de 23 de miliarde de złotys (5 miliarde de euro), în cadrul unui angajament politic făcut la sfârșitul lunii septembrie de a reconstrui și renova infrastructura la un standard mai bun decât cel de dinaintea dezastrului.
Totuși, are loc și o evaluare mai profundă: factorii de decizie par să înțeleagă că inundațiile nu au fost un eveniment izolat. Având în vedere creșterea temperaturilor globale și frecvența tot mai mare a fenomenelor meteorologice extreme, este vorba despre un viitor care se apropie rapid de o țară care – la fel ca majoritatea celorlalte – nu a reușit să țină pasul, conform Notes from Poland.
Și mai îngrijorător, Polonia este una dintre țările europene care înregistrează cea mai rapidă încălzire. Acest lucru înseamnă nu numai secetă persistentă – cu care s-a confruntat o mare parte a țării chiar și în timp ce sud-vestul era inundat cu apă – ci și ploi mai abundente și un risc mai mare de inundații.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News