AUR, partidul care vinde locuri în Parlament

robert manea

AUR se confruntă zilele acestea cu un nou scandal intern, chiar în pragul alegerilor parlamentare. Totul a plecat de la dezvăluirile deputatului AUR, Ringo Dămureanu, cu privire la practica liderilor partidului – George Simion și Marius Lulea – care încearcă să facă bani vânzând efectiv locuri eligibile pe lista partidului la alegerile legislative.

Bani pentru conducerea partidului

Dămureanu a acuzat că i s-au cerut sume mari de bani pentru a fi inclus pe listele eligibile la alegerile parlamentare din 2024, suma totală cerută fiind de până la 60.000 de euro (aproximativ 290.000 de lei), constând într-o donație și un împrumut către partid. El a refuzat să plătească, fapt care ar fi dus la excluderea sa de pe liste.

Conducerea AUR, reprezentată de Marius Lulea și George Simion, se apără dar recunoaște că s-au solicitat contribuții financiare, dar susțin că acestea sunt necesare pentru campanie, fiind transparente și raportate către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Dămureanu a adus acuzații suplimentare, inclusiv că unii candidați de pe liste ar fi fost plasați de la alte partide și că George Simion ar fi organizat un sistem de împrumuturi prin notariate, care nu respectă cadrul legal. Totodată, parlamentarul susține că sistemul acesta nu a fost aplicat la alegerile anterioare din 2020 și că suma împrumutată nu ar fi garantat returnarea rapidă în 90 de zile, așa cum prevede legea pentru cheltuielile de campanie.

Și deputatul Andrușceac susține că a donat partidului 75.000 de lei pentru campania prezidențială și a contribuit cu 1.5 milioane de lei în campania de la europarlamentare.

După dezvăluirile făcute, Dămureanu a fost exclus din grupul AUR. Nu a fost însă singura plecare. Deputatul Lilian Scripnic a anunţat luni că se retrage din grupul parlamentar al AUR de la Camera Deputaţilor.

„Am muncit pentru acest partid ani de zile. Încă înainte de a deveni parlamentar, am muncit cu devotament, am adus toate resursele mele posibile pe care le-am avut la îndemână. Am crezut în cauză şi cred în continuare că ţara asta poate fi schimbată, dar chiar şi aşa, anumite guri vorbesc că eu şi alţi colegi de-ai mei am fi nişte infiltraţi în acest partid. Atitudinea şi comportamentul conducerii AUR faţă de mine şi faţă de alţi colegi de-ai mei din ultima perioadă a fost una de cea mai joasă speţă. Din acest motiv, eu, astăzi, mă retrag din grupul parlamentar AUR, voi rămâne membru AUR în continuare, iar detaliile, dacă este nevoie, pot să le discut cu presa”, a spus Scripnic.

De ce este problematică această practică?

Dincolo de scandaluri și de plecările care au rezultat în ultima perioadă, această practică ridică o barieră financiară artificială, impunând candidaților să contribuie cu sume mari de bani pentru a obține un loc eligibil. Într-o democrație, procesul de selecție a candidaților ar trebui să fie bazat pe meritocrație, competențe și susținere populară, nu pe capacitatea financiară de a finanța campania partidului. Simion și restul oamenilor din conducerea AUR creează o discriminare economică între candidați și marginalizează persoane lipsite de resurse financiare semnificative. Pentru conducerea AUR, democrația de partid se rezumă la cine anume are punga cea mai mare.

În plus, prin această practică George Simion, liderul AUR favorizează candidații care au contribuit financiar în partid. Aceasta subminează principiile meritocrației și integrității politice. Practic, cei care pot plăti pentru un loc eligibil primesc avantaje, în detrimentul celor care nu au resurse financiare. Această practică distorsionează procesul democratic de selecție a reprezentanților poporului, transformând-o într-o „cumpărare” de posturi în Parlament.

De altfel, AUR a fost amendat de Autoritatea Electorală Permanentă pentru nereguli financiare la alegerile europarlamentare, ceea ce adaugă la îngrijorările privind modul în care sunt gestionate contribuțiile financiare ale candidaților. Această lipsă de transparență subminează încrederea publicului în integritatea procesului electoral și ridică suspiciuni că fondurile colectate de la candidați sunt folosite într-un mod netransparent sau ilegal.

În concluzie, AUR se dovedește a fi un partid corupt în care se cumpără cu bani locuri eligibile pe liste la parlamentare. Deși AUR pozează într-un partid reprezentativ, în spatele ușilor închise au loc aranjamente tipic oligarhice.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: