Lasconi, un dezastru USR: greșește totul în politica externă

Elena Lasconi
Sursa foto: Elena Lasconi

Elena Lasconi demonstrează, cu fiecare interviu, că nu este capabilă să reprezinte România pe plan internațional. Lasconi nu are cunoștințe elementare despre politica externă și se face de râs chiar și când vine vorba despre politica internă.

Candidata USR la alegerile prezidențiale a comis-o grav într-un interviu când nu a știut nici măcar cum funcționează Organizația Națiunilor Unite (ONU), care este cea mai importantă organizație internațională.

Președintele României are cele mai importante responsabilități în politica externă. Un candidat care nu știe politică externă nu poate reprezenta sau apăra interesele României pe plan extern.

Elena Lasconi a fost întrebată cum ar vota în Consiliul de Securitate al ONU dacă s-ar pune problema sancționării Israelului. De asemenea, a fost întrebată dacă știe ce țări fac parte din Consiliul de Securitate al ONU.

„Membrii trebuie să fie Statele Unite, cu siguranță… Nu știu foarte bine asta și nu cred că e o problemă să nu știu ceva… (…) Iar președintele nu trebuie să le știe chiar pe toate, pentru că are pârghii. Președintele este cel care vine cu viziunea, dar el se poate folosi de oamenii care sunt foarte bine pregătiți pe domeniul lor”, a replicat Lasconi.

România nu face parte din Consiliul de Securitate al ONU, deci Președintele României nu poate participa și nu poate vota. România a candidat, în 2019, la Consiliul de Securitate al ONU, dar a pierdut. În Consiliul de Securitate al ONU sunt 5 membri permanenți – SUA, China, Rusia, Franța și Marea Britanie – și alți 10 membri aleși.

În același interviu la Antena3, Lasconi a fost întrebată câți membri are Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT), pe care îl conduce direct Președintele României. Lasconi a spus că sunt 13 membri, deși în realitate sunt doar 12.

Problema candidatei USR este că nu știe nimic când e vorba de politică externă. În urmă cu o săptămână, aceasta s-a făcut de râs când a fost întrebată despre prezența trupelor străine în România și a uitat că SUA a trimis cel mai mare contingent militar în țara noastră. De asemenea, Lasconi a acuzat și Turcia că ar bloca vapoarele din Ucraina, deși tocmai Turcia negociase acordul pentru transportul maritim al cerealelor din Ucraina.

CITIȚI ȘI: Lasconi, un dezastru în politica externă: cum s-a făcut singură de râs

Lasconi vs. Geoană: hackerii și BRICS

Mircea Geoană a întrebat-o pe Lasconi dacă ar participa la BRICS, unde a fost invitată Turcia. Cel mai probabil, Geoană credea că Lasconi nu știe ce este BRICS.

Elena Lasconi a greșit din nou, arătând că nu a studiat foarte bine subiectul BRICS:

„Nu mă pricep ce înseamnă asta, BRICS, dar pot să-i spun că este format din 9 state. (…) Dacă vrea, pot să-i mai explic despre BRICS”, a răspuns Lasconi la întrebarea lui Geoaă.

Elena Lasconi vorbește din nou fără să fi studiat istoria BRICS. De fapt, BRICS a fost format din 4 state, în 2009 – Brazilia, Rusia, India și China – iar ulterior au fost adăugate alte 4 state– Africa de Sud în 2010 și Egipt, Etiopia și Iran în 2024. BRICS, în prezent, reprezintă țările fondatoare. Arabia Saudită participă și ea la BRICS, dar nu este membru, ci doar țară-invitată. Prin urmare, BRICS nu este format din 9 țări, așa cum susține Lasconi.

Pe lângă BRICS, Elena Lasconi l-a atacat pe Geoană și a spus că fostul secretar general adjunct al NATO s-a întâlnit cu un hacker care a influențat alegerile în 30 de țări.

„Tocmai s-a întâlnit (n.r. Geoană) recent cu un individ pe care eu îl consider periculos. Un individ care conduce o divizie de hackeri care au manipulat alegerile în peste 30 de țări”, a declarat candidata USR.

Elena Lasconi nu a precizat cine ar fi acest hacker și de ce ar fi el periculos sau în ce mod a manipulat alegerile.

Candidata USR a vorbit și de eticheta de „penal” pe care au folosit-o USR-iștii în atâtea campanii. Chiar recent, USR vrea un referendum pentru ca propunerea „fără penali în funcții publice” să devină lege. Lasconi a fost întrebată cum definește „penal”, însă a refuzat să răspundă.

Jurnalistă: Spuneți-ne ce este un penal.

Lasconi: Știm ce este un penal.

Jurnalistă: Spuneți-ne dvs.

Lasconi: Dar nu doresc.

Lasconi, admiratoarea lui Traian Băsescu

Candidata USR la prezidențiale își face campania cu atacuri la adresa lui Klaus Iohannis, deși președintele în funcție nu mai candidează. În timp ce îl critică pe Iohannis, Lasconi își arată mereu pasiunea pentru Traian Băsescu, condamnat pentru colaborare cu Securitatea.

„Eu nu l-am aplaudat pe Traian Băsescu pentru că a colaborat cu Securitatea. Eu detest securiştii. Şi cei care colaborează cu diverse servicii, dar asta nu înseamnă că nu poţi să iei binele de la un om. Nu poţi să pui o ştampilă pe un om că e dracu’ pe Pământ. Din punctul meu de vedere, el a fost un preşedinte bun”, a declarat Lasconi.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: