Legea care plafonează dobânzile pentru IFN-uri și reglementează activitatea recuperatorilor de creanțe a forțat creditorii să ia măsuri înainte de intrarea în vigoare a acesteia – 11 noiembrie 2024.
Legea prevede, printre altele, că, pentru împrumuturile de până în 25.000 de lei emise de către instituțiile financiare nebancare, începând cu 11 noiembrie 2024, clientul nu poate plăti mai mult decât dublul sumei împrumutate. În plus, costul total al creditului pe zi este limitat la 0,6%, 0,8% sau1%, în funcție de suma împrumutată.
Unul dintre creditori a lansat deja un Ghid de refinanțare care explică și care sunt condițiile de eligibilitate pentru acest demers cu ajutorul căruia dobânzile scad de la intervalul 49%-76%, la 35% și 69.5%.
„Pentru că finanțăm nevoi reale, am adaptat structura de produse în așa fel încât să putem oferi unui număr mai mare de români acces la soluții financiare potrivite nevoilor și posibilităților lor. Prin noile produse, clienții noștri vor plăti mai puțin pentru aceeași sumă împrumutată. Totodată, ei pot accesa sume mai mari, pe termen mai scurt, păstrând aceeași valoare a ratei. Am ajustat dobânda fixă pentru creditele noastre și ea scade astfel la valori cuprinse între 35% și 69.5%, de la intervalul 49%-76%. Concret, un client care ia un împrumut de 4.500 de lei, valoarea medie a unui împrumut, va avea un cost total mai mic cu peste 1.400 de lei, calculat pentru un credit cu rate săptămânale și cu serviciul opțional și contracost de gestionare a creditului la domiciliu, o alegere tipică portofoliului nostru”, au declarat pentru „Adevărul” reprezentanții Provident, precizând că Legea se aplică contractelor noi și, în anumite condiții, contractelor contractelor în curs. Criteriile în vigoare prevăd:
1. Verifică, mai întâi, să ai contractul activ, adică împrumutul tău să nu fi ajuns la data prevăzută pentru încetarea contractului de credit (scadența ultimei rate). Găsești această dată în contractul tău de credit.
2. Al doilea pas este să verifici dacă ai restanțe. Dacă ești cu ratele la zi, continuă cu următorul pas și depune cererea. Cererea din partea clientului este obligatorie potrivit legii! Găsești în contractul de credit modalitățile prin care poți lua legătura cu creditorul tău.
3. Legea prevede că plafonarea costurilor se aplică doar dacă clientul nu are întârzieri la plata împrumutului mai mari de 60 de zile. Dacă ai restanțe, verifică să nu fie mai vechi de 60 de zile. Dacă sunt, plătește restanțele și depune cererea conform indicațiilor de mai sus.
Pentru contractele în derulare eligibile, plafonarea se aplică doar la valoarea soldului principal (suma împrumutată) rămas datorat la momentul cererii. Așadar, data la care depui cererea contează! În plus, penalitățile de întârziere sunt incluse în plafonul costului total al creditului! Dacă ai un contract în derulare eligibil, în care îți sunt percepute penalități de întârziere, creditorul trebuie să țină cont de ele în momentul în care îți calculează costul total care mai poate fi perceput (și care nu poate depăși dublul soldului principal rămas datorat).
Legea are prevederi și pentru societățile de recuperare a creanțelor. Astfel, firmele de recuperare a creanțelor nu pot percepe o sumă totală mai mare decât valoarea creanței de la momentul încheierii contractului de cesiune (valoare care include orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cheltuielile cu executarea silită).
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News