Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă le amplifică românilor teama că ridicarea vizelor SUA, estimată pentru anul 2025, ar putea fi din nou amânată. Fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu crede că însă că Donald Trump nu ar trebui să se opună acestui lucru.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru PS News, Cioroianu susține că înțelegerea cu SUA referitoare la programul Visa Waver nu ar putea fi influențată radical de victoria în alegeri a lui Trump.
„Nu-l văd blocând un proces, în eventualitatea în care – să ne înțelegem – ambasadorul actual al Statelor Unite la București a dat anumite semnale de temperare. La noi au fost declarații, multe dintre ele foarte optimiste… Doamna ambasador a avut un ton mai realist ca orice diplomat. Dar în fine, cu toții eram animați de speranța ca această problemă a vizelor să se rezolve. Dacă într-adevăr suntem aproape de rezolvare, nu-l văd pe Trump opunându-se, pentru că sunt convins că n-are nimic împotriva românilor sau cu atât mai puțin a României. Deci, dacă într-adevăr eram aproape de obținerea și rezolvarea problemei cu vizele, sunt convins că se va întâmpla”, a declarat fostul ministru de Externe.
Accederea în programul Visa Waiver implică îndeplinirea unor criterii tehnice, mai ales schimbul de informații privind securitatea frontierelor, combaterea terorismului și a infracționalității transfrontaliere, precum și a migrației ilegale. Potrivit legislației americane, o condiție cheie pentru ca o țară să fie desemnată parte a programului de scutire de vize este ca rata de refuz a vizelor de tip B acordate cetățenilor țării respective să fie sub 3% în timpul unui an fiscal american.
Conform evaluării Ambasadei României din SUA, Bucureștiul a îndeplinit ultimul criteriu pentru a intra în Programul Visa Waiver: rata de respingere a vizelor pentru Statele Unite a scăzut sub 3 %.
„Așteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicații pentru vize din acest an, precum și pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere”, spunea ambasadorul Muraru la începutul lunii octombrie.
De cealaltă parte, ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, anticipa că în luna ianuarie 2025 vom putea ști ceva mai sigur.
„În cazul unei decizii favorabile a guvernului SUA de a include România în programul Visa Waiver, anticipăm că va exista o perioadă de pregătire în detaliu și de schimb de informații publice înainte de punerea în aplicare a oricăror modificări ale cerințelor actuale privind vizele. Datele privind rata de refuz pentru toate țările aspirante la scutirea de vize sunt de obicei publicate cel târziu în luna ianuarie. În cazul în care toate condițiile și pregătirile se desfășoară cu succes, programul ar putea intra în vigoare în anul 2025.”, spunea Kavalec, tot la începutul lunii trecute.
Ce presupune programul Visa Waiver
Programul Visa Waiver permite cetățenilor din țările membre să călătorească în Statele Unite fără viză timp de până la 90 de zile pentru turism sau afaceri.
În prezent, cetățenii a 42 de state pot călători în SUA în cadrul Programului Visa Waiver. Cetățenii țărilor incluse în Programul Visa Waiver care doresc să călătorească în SUA trebuie să se înregistreze în Sistemul electronic de autorizare a călătoriilor (Electronic System for Travel Authorization – ESTA) înainte de a călători și să îndeplinească o serie de cerințe de eligibilitate.
Astfel, prin aderarea la program, românii nu vor mai avea de susținut interviuri la un consulat al SUA, ceea ce face procedura mult mai puțin consumatoare de timp. Autorizația de călătorie care înlocuiește vizele este valabilă timp de doi ani, are număr nelimitat de intrări/ieșiri din SUA, și poate fi utilizată pentru vizite de până la 90 de zile fiecare.
Autor
-
Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News