Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Natalia-Elena Intotero, a participat, în perioada 7-8 noiembrie 2024, în, Columbia, la Conferinţa Ministerială Globală privind Eradicarea Violenţei împotriva Copiilor, unde a evidenţiat eforturile României în acest sens copiilor, inclusiv măsurile legislative recente şi proiectele de sprijin dedicate protecţiei copiilor.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, sâmbătă, de minister, Natalia Intotero a avut trei intervenţii în care a mai subliniat importanţa colaborării internaţionale în domeniul protecţiei copilului şi a prezentat două angajamente naţionale.
„Primul angajament prevede identificarea şi acordarea de sprijin pentru cel puţin 135.000 de copii victime ale violenţei până în anul 2030, precum şi consolidarea capacităţii sistemelor şi serviciilor naţionale de a identifica şi sprijini copiii afectaţi de violenţă. Al doilea angajament vizează implicarea copiilor în procesul decizional. Deşi România a inclus deja, în mod tradiţional, copiii în deciziile referitoare la drepturile lor, sunt planificate eforturi suplimentare pentru a integra participarea acestora în structuri instituţionale, cu termen de implementare până în 2027”, se arată în comunicatul transmis de minister.
Totodată, adaugă sursa citată, participanţii la conferinţă au apreciat în mod deosebit declararea anului 2025 drept Anul Naţional al Copilului în România şi noua lege care reglementează participarea copiilor în procesul decizional.
Conferinţa privind Eradicarea Violenţei împotriva Copiilor a avut loc la Bogota, reunind 115 demnitari şi reprezentanţi de stat, precum şi organizaţii internaţionale, culte religioase, societatea civilă, şi reprezentanţi ai copiilor şi tinerilor, pentru a analiza bunele practici şi măsurile concrete de prevenire şi combatere a violenţei împotriva copiilor.
Potrivit Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, la eveniment au participat doi viceprim-miniştri şi 75 de miniştri, în principal responsabili cu afacerile sociale, din toate regiunile lumii.
„Conferinţa, organizată sub egida Organizaţiei Naţiunilor Unite, subliniază angajamentul global pentru protecţia drepturilor copiilor, prevenirea abuzurilor şi asigurarea unui mediu sigur pentru fiecare copil. Declaraţia finală a conferinţei va include angajamentele asumate de statele participante pentru promovarea unor politici eficiente de eradicare a violenţei, integrarea educaţiei pentru drepturile copilului în sistemele educaţionale şi extinderea serviciilor de sprijin pentru copii şi familii vulnerabile”, se mai arată în comunicatul amintit.
În marja conferinţei, ministrul Natalia-Elena Intotero a avut şi o serie de discuţii bilaterale, cu omologi din Ucraina, Bulgaria şi Suedia şi cu oficiali ONU, axate pe problematici similare în domeniul protecţiei drepturilor copilului.
„Dialogul cu ministrul suedez pentru afaceri sociale a vizat situaţia deosebită a copiilor Sara şi Tiana Samson, pentru care autorităţile române au reiterat dorinţa repatrierii acestora, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2019/1111 (Bruxelles II bis), precum şi cu Convenţia ONU privind drepturile copiilor. Cazul Samson şi necesitatea protecţiei copiilor, indiferent de naţionalitate, religie, mediul social şi de locul unde se află, a fost prezentat şi în dialogul ministrului Intotero cu dr. Najat Maalla M’jid, reprezentatul special al Secretarului General al ONU pentru stoparea violenţei împotriva copiilor, atrăgând atenţia asupra necesităţii unei cooperări instituţionale mult mai aplicate cu autorităţile străine, care trebuie să ţină cont în primul rând de interesul superior al copiilor, de aplicabilitatea legislaţiei statului de reşedinţă obişnuită, a dreptului internaţional sau european, după caz”, punctează sursa menţionată.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News