Mărturii din Israel. Cu ce probleme s-au confruntat israelienii în primele zile de război

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Herman Berkovits, medic și prieten al lui Benjamin Netanyahu, a negat varianta vehiculată zilele trecute, potrivit căreia se ia în calcul existența unui armistițiu între Israel, Egipt şi Statele Unite în sudul Fâşiei Gaza. „Totul este un fake news. Dacă facem armistițiu înseamnă că peste 5 ani iar o să avem războaie”, este de părere Herman Berkovits.

Medicul lui Benjamin Netanyahu a relatat la Puterea Știrilor și primele momente de groază din Israel, după atacul teroriștilor din Fâșia Gaza.

„Nu este anunțat absolut nimic, nu este niciun armistițiu, totul este un fake news. Nu putem să mai trăim lângă acești teroriști. Dacă facem armistițiu înseamnă că peste 5 ani iar o să avem războaie. Nu e vorba de niciun armistițiu(…).

Foarte multă lume la noi este concentrată în armată, deci foarte multă nu lucrează. În prima săptămână de război se lucra mai mult de acasă – astăzi mulți s-au întors la birouri. Școlile au fost închise. Acum au început prin zoom, au început să dea lecții ca în perioada COVID-ului. Însă, e programat ca săptămâna viitoare să înceapă școala deja. Adică noi ne programăm viața înapoi(…).

Străzile sunt mai goale, din păcate nu vezi multă lume care să se plimbe pe stradă deoarece nu ai încredere astăzi în nimeni în Ierusalim. Și înainte erau multe atacuri aici, atacuri teroriste, putea să-ți vină cineva din spate să îți bage un cuțit în gât sau în spate. Au fost multe cazuri, au fost uciși și copii și adulți.

În primele zile de război a fost o mică greșeală. Reprezentantul armatei a dat un fel de declarație că o să avem război și e bine să ne aprovizionăm. Și după această declarație două zile s-a creat o debandandă, s-au dus oamenii și au cumpărat de toate. Vă dați seama că astăzi toate supermarket-urile sunt pline, nu mai avem probleme. Ne-am obișnuit, suntem deja obișnuiți cu aceste lucruri(…). În primele zile a fost o ploaie de rachete peste noi, în toate părțile țării. Chiar lângă casa noastră din Ierusalim a căzut o rachetă zilele trecute. Norocul nostru că noi n-am avut nimic, dar casa de lângă lângă noi a fost avariată și au fost doi copii răniți(…) Vă dați seama ce viață avem noi aici? Închipuiți-vă, dacă într-un oraș din România sau în București ar cădea 1000 sau 100 sau 200 de rachete, ce ar fi?”, a declarat Herman Berkovits, la Puterea Știrilor.

 

Joe Biden și Marcel Ciolacu merg în Israel

Președintele american Joe Biden va efectua miercuri o vizită cu miză mare în Israel, țară care se pregătește să intensifice ofensiva împotriva Hamas, care a declanșat o criză umanitară în Gaza și a provocat temeri privind un conflict mai amplu cu Iranul, mai ales în condițiile în care Teheranul amenință cu acțiuni preventive”.

Și premierul României se va deplasa astăzi în Israel, în contextul războiului pornit de gruparea paramilitară Hamas împotriva acestei țări. Marcel Ciolacu se va întâlni cu premierul Beniamin Netanyahu, alături de alți lideri mondiali.

Marcel Ciolacu va merge, astăzi, în Israel alături de alți lideri europeni. Șeful guvernului român va avea întâlniri cu premeirul israelian, Beniamin Netanyahu, dar și cu alte nume importante, mai ales în contextul în care pe teritoriul prins în război încă sunt români ce încearcă să revină acasă.

Premierul României a anunțat că sunt discuții cu autoritățile implicate în conflict pentru a scoate românii din Fâșia Gaza și orașele apropiate de acest teritoriu controlat de teroriști. În același timp, cu Marcel Ciolacu la Tel Aviv se va afla și cancelarul german Olaf Scholz. Vizita lui Marcel Ciolacu în Israel vine înainte de deplasarea la Kiev, pe care a convenit-o cu autoritățile din Ucraina.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL