VIDEO Declarații comune Netanyahu – Ciolacu. Apel la facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza

Marcel Ciolacu în Israel

UPDATE 12:50

Premierul României, Marcel Ciolacu, și prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu, susțin declarații comune de presă.

Declarații:

Marcel Ciolacu:

Am decis să vin astăzi în Israel, deoarece în astfel de momente dificile, partenerii și prietenii trebuie să-și demonstreze solidaritatea.

Societatea românească, comunitatea de israelieni din România și cea de români din israel deplâng victimele nevinovate în urma atacurile teroriste declanșate de Hamas.

Transmit compasiunea noastră pentru toate aceste pierderi de vieți omenești și pentru numerosii răniți.

România rămâne un stat consecvent în cadrul relațiilor sale din Orientul Mijlociu. De aceea, suntem extrem de îngrijorați de spirala crescândă a violențelor cu consecințe directe asupra ăpopulației civile atât israeliene cât și palestiniene.

Ne menținem atitudinea de promotori ai păcii dar vom fi alături necondiționat de partenarii și aliații noștri.

Alături de comunitatea internațională, România solicită eliberarea tuturor ostaticilor și abținerea de la orice alt act de agresiune.

Am transmis premierului Netanyahu că în fața acestor atacuri Israelul are dreptul să se apere în perfect respect cu dreptul umanitar.

Fac apel pentru facilitarea coridoarelor umanitare din Gaza.

Vă mulțumesc pentru implicarea autorităților israeliene și pentru sprijinul în repatrierea în siguranță a peste 2000 de cetățeni români din Israel.

Reiterez necesitatea unei păci durabile în Orientul Mijlociu și îmi doresc un efort comun pentru evacuarea în siguranță a cetățenilor români din Fâșia Gaza.

Benjamin Netanyahu:

Apreciez solidaritatea dumneavoastră.

Mulțumesc, domnule prim-ministru, și vă assigur că vom face tot ce stă în puterea noastră pentru a-i evacua pe cetățenii dumneavoastră din Gaza.

Problema realizării păcii în Orientul Mijlociu este o chestiune pe care o împărtășim, dar o astfel de pace va fi posibilă doar dacă acest califat Daesh va fi distrus.

Nimeni nu poate încheia pace cu Daesh, cu Al-Qaida și nimeni nu poate încheia pacea cu naziștii.

Ei trebuie învinși și apoi vom avea pacea.

 

UPDATE ORA 11:05: 

Premierul Marcel Ciolacu efectuează marţi o vizită în Israel, acesta urmând să se întâlnească cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din această ţară afectaţi de deteriorarea situaţiei de securitate din zonă. Şeful Executivului este însoţit de ministrul de externe, Luminiţa Odobescu şi de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, precum şi deputatul Silviu Vexler, preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, şi ambasadorul României în Israel, Radu Ioanid. ”Transmit mesajul nostru de solidaritate poporului israelian şi un puternic semnal de sprijin importantei comunităţi româneşti care trăieşte în această ţară”, a transmis premierul, într-un comunicat oficial.

Guvernul a confirmat marţi că premierul Marcel Ciolacu se află marţi în Statul Israel, unde va avea întâlniri cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din această ţară afectaţi de deteriorarea situaţiei de securitate din zonă, scrie news.ro.

De asemenea, prim-ministrul României va avea o întrevedere cu Menachem Hacohen, Mare Rabin al comunităţii evreieşti din România în perioada 1997-2011.

”Am mers în vizită în Israel pentru a transmite mesajul nostru de solidaritate poporului israelian şi un puternic semnal de sprijin importantei comunităţi româneşti care trăieşte în această ţară. În vremuri atât de tulburi, România continuă să fie un factor de stabilitate, să apere pacea, valorile democratice, drepturile omului şi să combată cu fermitate terorismul, antisemitismul, xenofobia şi discursul incitator la ură”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul României şi omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, vor susţine declaraţii comune de presă, care vor fi transmise LIVE pe canalele oficiale ale Guvernului.

Premierul Marcel Ciolacu va fi însoţit în vizita în Statul Israel de ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, deputatul Silviu Vexler, preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, şi ambasadorul României în Israel, Radu Ioanid.

Ştire iniţială

Premierul României se va deplasa astăzi în Israel, în contextul războiului pornit de gruparea paramilitară Hamas împotriva acestei țări. Marcel Ciolacu se va întâlni cu premierul Beniamin Netanyahu, alături de alți lideri mondiali.

Marcel Ciolacu va merge, astăzi, în Israel alături de alți lideri europeni. Șeful guvernului român va avea întâlniri cu premeirul israelian, Beniamin Netanyahu, dar și cu alte nume importante, mai ales în contextul în care pe teritoriul prins în război încă sunt români ce încearcă să revină acasă. Inclusiv președintele Joe Biden a decis să viziteze Israelul.

Marcel Ciolacu merge astăzi în Israel

Premierul României a anunțat că sunt discuții cu autoritățile implicate în conflict pentru a scoate românii din Fâșia Gaza și orașele apropiate de acest teritoriu controlat de teroriști. În același timp, cu Marcel Ciolacu la Tel Aviv se va afla și cancelarul german Olaf Scholz. Vizita lui Marcel Ciolacu în Israel vine înainte de deplasarea la Kiev, pe care a convenit-o cu autoritățile din Ucraina.

Alături de Marcel Ciolacu și ale personalități importante ale lumii, se va afla la Israel și președintele american Joe Biden. Acesta s-a implicat imediat în conflictul din Orientul Mijlociu, luând legătura cu Beniamin Netanyahu. Biden i-a dat acestuia asigurări că SUA sunt pregătite să ofere „toate mijloacele adecvate de sprijin” Israelului după atacul grupării Hamas.

„I-am spus clar premierului Netanyahu că suntem pregătiți să oferim toate mijloacele adecvate de sprijin guvernului și poporului israelian. Israelul are dreptul de a se apăra pe sine și pe poporul său. Statele Unite avertizează împotriva oricărei alte părți ostile Israelului care caută să obțină avantaje din această situație”, a anunțat Joe Biden, prin intermediul unui comunicat de presă, după convorbirea cu Netanyahu, potrivit Reuters.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL