DECIZIE România va reîncepe să producă uraniu

Sursa foto: X

Strategia energetică a României pentru perioada 2025-2035, aprobată acum prin hotărâre de guvern, prevede reluarea producției interne de uraniu.

″Reluăm producția de uraniu pentru consumul nuclear al țării, eliminând importurile″, este mesajul guvernanților.

Documentul aprobat amintește că, în vederea consolidării ciclului combustibilului nuclear, Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN) SA a preluat în anul 2021, cu titlu gratuit, licența de concesionare a activității de exploatare a minereului de uraniu din perimetrul Tulgheș Grințieș, județul Neamț, de la fosta Companie Națională a Uraniului (CNU).

″Darea în exploatare a acestui zăcământ, va crea premisele utilizării minereului de uraniu extras din tară. Rezervele dovedite de minereu existente și exploatabile asigură cererea de uraniu natural pentru funcționarea a două unități nuclear-electrice pe toată durata de operare″, scrie în Strategie.

După cum a relatat Profit.ro, Nuclearelectrica vrea să atragă investitori parteneri pentru demararea activității de extragere a minereului de uraniu din perimetrul neexploatat Tulgheș-Grințieș.

În urmă cu peste 10 ani, necesarul de investiții pentru demararea activității miniere de extragere a uraniului la Tulgheș-Grințieș era estimat la peste 400 milioane lei, după cum a relatat Profit.ro, cifra fiind cu certitudine semnificativ mai mare în prezent, din cauza inflației acumulate timp de mai mult de un deceniu și în special în ultimii trei ani.

În 2022, Nuclearelectrica a încheiat, în urma unei licitații, un acord-cadru pe 4 ani în baza căruia va achiziționa în total, în perioada respectivă, până la 1.500 de tone de concentrat de uraniu natural cu concentrație de 65%. Acordul a fost încheiat cu producătorii Cameco Corporation din Canada și compania de stat Kazatomprom din Kazahstan, valoarea sa fiind estimată în intervalul 224 – 253 milioane dolari.

În 2021, singura exploatare funcțională de uraniu din România, cea de la Crucea-Botușana din județul Suceava, unde explorările au debutat în 1965, a fost închisă, din cauza epuizării zăcământului.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: