Sociologul Gelu Duminică explică ascensiunea lui Georgescu. „USR nu trebuie să se îmbete cu apă rece!”

Sursa foto: Gelu Duminica

Sociologul Gelu Duminică atrage atenția că rezultatul absolut surprinzător obținut de independentul Călin Georgescu arată dezamăgirea din rândul poporului față de clasa politică actuală. Avertisment către USR: să nu se îmbete cu apă rece.

Gelu Duminică mărturisește că, „din auto-suficiență (ignorarea unei realități sociale materializată prin importanța prezenței în on-line)”, și pentru faptul că a crezut că  „România este ceva mai matură din punct de vedere civic și politic”, nu a văzut „venind povestea asta cu domnul Georgescu”. Ce rămâne de făcut, în schimb, este ca ideile lui Călin Georgescu, cel care a reușit să adune peste două milioane de voturi, să fie analizate, iar candidatul independent clasat pe primul loc în turul 1 al Alegerilor prezidențiale 2024, necunoscut unui număr imens de alegători, să fie expus. Ce are de făcut USR, în primul rând, este să „nu se îmbete cu apă rece”.

„Parte din societatea românească a căutat ”salvatori””

Votul de aseară ne arată dezamăgirea din rândul poporului față de clasa politică actuală. Ultimii ani de guvernare Iohannis-PNL-PSD au distrus și mica brumă de speranță pe care o mai aveam în construcțiile politice ”vechi”. În lipsa unor lideri care să unească țara, prin acțiune și credibilitate, parte din societatea românească a căutat ”salvatori”. Lipsa de dialog consolidat între societatea civilă – societatea politică și cea religioasă, ne-a adus în situația în care ”fiecare e pe barba lui” și ne-a dus în sfera de influență a Rusiei”, arată sociologul.

Duminică explică în continuare cum politicienii „clasici” au generat prin comportamentul și modul lor de aface politică atitudinea atât de greu de anticipat a alegătorilor care l-a dus pe Călin Georgescu în turul 1 și chiar de pe primul loc, societatea răzbunându-se și căutând altceva.

Întărirea ideii că reprezentarea politică ”este o mizerie” și că ”o mână spală pe alta și amândouă spală fața”, că meritocrația în accederea la funcții publice este un vis și că odată ajuns acolo trebuie să ”servești partidul” ”să-ți recuperezi investiția”, că listele de candidați sunt o modalitate modernă de ”a-ți cumpăra tronul” ( numai că Poarta se afla în Kiseleff sau Modrogan sau la sediul celorlalte partide), și, mai presus de toate, că fenomenul corupției este încurajat și susținut de cele mai înalte zone de reprezentare politică, etc., au generat atitudinea care i-a făcut pe mulți să nu ”vrei să intri în haznaua” politicii românești tradiționale și să caute altceva. Iar acel altceva a fost ”intelectualul”, ”meritocratul”, ”credinciosul”, ”boicotatul de televiziuni” și super-prezentul în on-line (unde petrecem mult mai mult timp decât cu propria noastră familie) domn Georgescu”, scrie Gelu Duminică.

„Democrația românească e vie și, ne place sau nu, vocea poporului este vocea zeilor”

În mod neașteptat acum o zi, cel mai probabil turul doi va fi între domnul Georgescu și doamna Lasconi. Democrația românească e vie și, ne place sau nu, vocea poporului este vocea zeilor. Așa că, pornind de aici, e nevoie de echilibru și de discurs-acțiune care să creeze premizele unificării unui popor dezamăgit, speriat și antagonizat. Sper ca doamna Lasconi, și mai ales susținătorii domniei sale, să înțeleagă ce trebuie să schimbe în următoarele 10-12 zile. Pentru că bătălia nu va fi ușoară. Deloc!”, avertizează sociologul.

Ce este de făcut, sugrează Duminică, este ca „domnul Georgescu să fie expus și ideile sale analizate”. „Discursul domniei sale trebuie luat în serios și nicidecum bagatelizat. E nevoie de maturitate, de realism și de respect față de cei care au gândit altfel. Pentru că orice antagonizare va genera și o mai mare mobilizare a celor ce vor ”schimbarea clasei politice”.

USR nu trebuie să se îmbete cu apă rece! Echilibru, calm și realism! Fără ele sunt pierduți. Și o dată cu ei, și democrația noastră așa cum o știam! Pentru că da, se poate mult mai rău! iar rezultatele de aseară ne arată că această zicere murphyană este acoperită de realitate!”, conchide sociologul Gelu Duminică.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: