Anatol Șalaru: Refuz să cred că alegătorii au decăzut atât de mult, încât să voteze un pro-rus

Foto: In linie dreapta

Fost ministru al Apărării din R. Moldova, Anatol Șalaru a oferit perspectiva sa cu privire la scrutinul prezidențial din România și perspectiva accederii la putere a unui președinte pro-rus. „Refuz să cred că electoratul de România a decăzut atât de tare, încât să voteze pentru un pro-rus. Vreau să cred că este o încercare de a da o lecție clasei politice”, a declarat Șalaru în exclusivitate pentru PS News.

Eu cred că alegătorul a încercat să dea o lecție clasei politice din România, blatului pe care l-a avut PSD-ul cu AUR, implicării unor fosile care de mult trebuiau să plece din PSD, cum este Hrebenciuc, ori alte metode de care lumea s-a săturat.

A fost o campanie electorală care nu a oferit soluții, a oferit doar motive de scandal, de învinuiri și oamenii au înțeles că e mai bine să le dea o lecție politicienilor, poate le vine mintea la cap.

Plus toate dezvăluirile care au apărut legate de NORDIS și tot felul de avioane, tot felul de acte de corupție. Eu cred că suntem într-un moment de cotitură, când partidele anchilozate în trecut, cum sunt PSD-ul și PNL-ul, care nu au înțeles că e timpul să se reformeze, au primit un semnal: ori se schimbă ori pleacă în istorie și vor apărea alte partide. Europa este plină de asemenea partide create cu o lună-două înainte de alegeri care au câștigat și acces la putere”, a spus Anatol Șalaru.

Fostul ministru nu s-a arătat îngrijorat de relațiile Moldova-România în contextul unui președinte prorus, dar a avertizat cu privire la alianțele politice în care una se spune și alta se face.

Republica Moldova are calea liberă să-și aleagă partenerii. În cazul de față, eu nu cred că dacă va fi în România un președinte pro-rus, va putea să facă probleme Republicii Moldova.

Eu sper că se va crea o majoritate parlamentară pro-europeană, pro-Republica Moldova, pro-Ucraina. O majoritate creată din mai multe partide din România care un pic să-l limiteze pe președinte în intențiile lui de a bloca parcursul european al țării și de a o apropia de Rusia.

Dar acuma depinde de sistem. Dacă vor decide că trebuie să o voteze pe Lasconi, atunci partidele politice se vor mobiliza și o vor vota pe Lasconi. Dacă vor decide, la fel cum a fost și în Republica Moldova, la alegerile prezidențiale din 2016, când unii unioniști și unii de dreapta au decis să îl sprijine pe Dodon, pe logica că dacă câștigă Dodon vor fi cei buni, iar dacă câștigă Maia Sandu vor fi cei răi… Și l-au sprijinit pe Dodon.

În cazul de față, s-ar putea ca unii politicieni să zică domnule, dacă câștigă Georgescu, noi ne mobilizăm toți, ne unim împotriva lui, e pro-rus și anti-european. Iar dacă câștigă Lasconi, atunci s-ar putea ca noi să avem probleme, fiindcă Lasconi va fi cea cu biografia curată, va fi cea care luptă cu corupția, va fi cea care luptă cu schemele din politică și din guvern. Atunci s-ar putea ca ei să nu mai fie cei buni, să aibă de pierdut. Și aici depinde. Probabil vor lua o decizie zilele următoare pe cine să sprijine, la fel cum a fost și la noi. Sau cum în 2016, partidele pro-europene spuneau că noi o sprijinim pe Maia Sandu, dar în realitate au dat indicații la toți să-l ajute pe Dodon. Și Dodon a câștigat atunci”, a explicat Șalaru.

Electoratul din R. Moldova a fost un pic mai inteligent decât media din România și diaspora noastră nu a votat pentru conserve rusești

Politica nu este doar pentru cetățeni, după cum văd eu în ultima perioadă, ci este și pentru anumiți politicieni și pentru anumite partide. Să ne fie de învățătură. Iar acuma, concluzia e că electoratul din republica Moldova a fost un pic mai inteligent decât media din România și diaspora noastră nu a votat pentru conserve rusești, cum s-a întâmplat acuma la alegerile din România. Diaspora Moldovei a salvat democrația, în România, din câte am văzut, Călin Georgescu are 43% din voturile diasporei, ceea ce este foarte mult.

Nu-mi explic altfel. Eu refuz să cred că electoratul de România a decăzut atât de tare, încât să voteze pentru un pro-rus. Eu vreau să cred că este o încercare de a da o lecție clasei politice din România, care nu s-a mai reformat în ultima perioadă și care nu a înțeles că nu mai merg escrocheriile.

Eu am văzut că pentru politicienii de peste tot este mai ușor să lupte pentru anumite principii și valori decât să trăiască după aceste principii și valori. Da, declarațiile sunt una și realitățile, ceea ce fac ei sunt altele.

Iohannis a discreditat PNL-ul și pe Nicolae Ciucă

Anatol Șalaru a mai precizat că dintre toți candidații la alegerile prezidențiale îl consideră pe Nicolae Ciucă cel mai pregătit, dar acesta a plătit, de fapt, prețul pentru greșelile lui Klaus Iohannis.

Desigur, că o vină în cazul ăsta o poartă președintele Iohannis, care, din dorința lui de a rămâne activ în viața politică a discreditat un partid, a discreditat PNL, l-a zis discreditat pe Ciucă, a încercat să-i subordoneze până în ultima secundă. Iar dorința lui de a candida le-a adus un mare deserviciu. Consider în continuare că Ciucă ar fi fost cel mai bun președinte dintre toți cei care au candidat până acum, dar ce credem noi e una, iar ce vrea alegătorul este cu totul altceva”, a mai declarat fostul ministru al Moldovei.

Autor

  • Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: