UPDATE
„Dificultatea de a contrazice ideea că populismul și radicalismul subminează valorile constituționale fundamentale ale unei țări devine evidentă în contextul gândurilor sale. Sunt de acord cu domnul profesor atunci când afirmă că angajamentele europene și internaționale ale României au devenit părți organice ale identității noastre naționale, integrate în esența ordinii constituționale. Aș merge chiar mai departe și aș susține că aceste valori sunt parte a identității noastre constituționale, având rădăcinile în tradiția constituțională românească, încă din Constituția din 1866. Concluzia sa, că „votul înregistrat sub numele unui radicalist extremist este nul de drept,” reprezintă un corolar logic al acestui raționament”, spune fostul șef al Curții Constituționale din Republica Moldova.
Pentru liderii „carismatici,” democrația nu reprezintă un obstacol, ci un instrument temporar, utilizat cu cinism
„Populismul și demagogia exploatează avantajele democrației pentru a accede la putere, însă, odată ajunși la cârmă, acești lideri demontează sistematic mecanismele democratice, împiedicând alternanța guvernamentală și subminând pluralismul politic. Pentru liderii „carismatici,” democrația nu reprezintă un obstacol, ci un instrument temporar, utilizat cu cinism pentru a-și consolida dominația. Printr-o conexiune pretins directă cu divinitatea, aceștia promit să „fericească” masele pe care le păstoresc, transformându-le însă în turme docile, lipsite de voință proprie.Istoria ne oferă exemple zguduitoare de astfel de lideri maniaci cu apucături mesianice – de la Hitler la Putin – care, sub masca salvatorilor națiunii, au provocat doar suferințe și tragedii popoarelor ce le-au încredințat destinul. Acești autoproclamați „eliberatori” nu aduc decât o iluzie a măreției, urmată de prăbușirea inevitabilă în haos și dezastru.”
„Revenind la tema nulității juridice a votului pentru extremiști și populiști, este greu de imaginat că o instanță constituțională, oricât de progresistă, ar putea invalida un scrutin pe acest motiv. Nici măcar Curtea Supremă din Israel, considerată până de curând un etalon al activismului judiciar, nu ar adopta o astfel de măsură. În lumea reală, principiul că „votul este mai puternic decât glonțul” continuă să ghideze practica democratică”, spune acesta.
„Cea mai gravă provocare a societăților moderne rezidă în degradarea intelectuală tot mai accentuată. În mod paradoxal, deși dezvoltarea tehnologică a propulsat progresul, aceasta a generat pentru o bună parte a omenirii, o stagnare intelectuală alarmantă. Milioane de oameni par să funcționeze într-o stare de „standby” cognitiv, unde cunoștințele fundamentale despre lumea în care trăim sunt preluate de pe TikTok. Într-o lume în care o simplă căutare pe Google oferă răspunsuri sumare la aproape orice întrebare, importanța lecturii și a educației aprofundate este tot mai neglijată. Această carență educațională, combinată cu o lipsă de înțelegere a trecutului și a contextului, produce o masă de oameni prinși într-un „somn al rațiunii.În acest vid intelectual, populismul, radicalismul și extremismele de tot felul găsesc un teren fertil pentru proliferare, punând în pericol valorile democratice și stabilitatea socială. Ignoranța este incapabilă să distingă nuanțele, motiv pentru care cultivă o atracție profundă față de liderii mesianici, aceștia pretinzând că dețin soluții simple și rapide pentru orice provocare, iar fatalismul divin a ajuns să fie justificarea supremă.”
„Prostul satului” din trecut a devenit acum influencer, politician sau vedetă pe Tik Tok
„Dacă în trecut „prostul satului” se limita la inscripții obscene pe garduri, în prezent acesta își găsește o platformă de expresie mult mai amplă, devenind influencer, politician sau vedetă pe TikTok. Prin idei absurde, promovate cu abilitate, reușește să capteze atenția publicului, transformându-și absurditățile în mesaje populare, adesea chiar virale.Absența cronică a unei educații solide a erodat imunitatea societății moderne în fața populismului și demagogiei, deschizând calea unei perpetuări alarmante a mediocrității și ignoranței. În acest peisaj, tragediile shakespeariene, cu toată profunzimea lor, dobândesc o dimensiune tragicomică, fiind chiar optimiste în contrast cu amploarea prostiei”, a concluzionat Alexandru Tănase.
UPDATE
„Anularea unei candidaturi se poate face și post festum, nu doar ante factum. La noi, cazul SOS este deja un notabil precedent, Instituțiile statului se pot autosesiza în orice moment. Jurisprudențele din statele democratice sunt elocvente. Principiul fidelității față de valorile constituționale este suprem oriunde. Nicăieri, în lumea civilizată, haiducia nu este legală. Revoluționarii nu pot folosi sistemul juridic pentru propășirea rupturilor juridice și morale totale”, spune reputatul profesor pe pagina sa de Facebook.
„Votul înregistrat sub numele unui radicalist extremist este nul de drept”
„Votul înregistrat sub numele unui radicalist extremist este nul de drept. Este nul de drept deoarece desființează, de facto, valorile constituționale supreme ale țării. Desființează angajamentele europene și internaționale ale României, care au devenit constituționale, deci, organice, componente ale identității naționale.
În acest moment, nu doar CCR trebuie să intervină, ci toate organismele și organele statului responsabile cu respectarea ordinii constituționale în statul român. Nu mai suntem în anii „30 ai secolului trecut și nu repetăm erorile statelor eșuate de până mai ieri”, a mai punctat Valerius M. Ciucă, care a invocat și elemente de conspirație cripto-sovietică, cerând cercetarea de urgențăp a acestui caz îngrijorător pentru societatea românească”, clamează Valerius. M. Ciucă.
Sesizare publică adresată Curții Constituționale a României
„Textul de mai sus se constituie în sesizare publică adresată CCR. Justiția funcționează pe principiul continuității perfecte în toate statele civilizate. În Uniunea Europeană, cu supra de măsură. Anchetatea înregistrării anti-constituționale a candidaturii „anti-sistem” a unui om care nu poate, rațional și legitim, depune jurământ de credință față de Constituția țării noastre, este imperativă”, a considerat fostul judecător al Curții de Justiție a Uniunii Europene.
UPDATE
Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc joi, 28 noiembrie 2024, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni.
Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral, a anunțat Administrația Prezidențială.
Klaus Iohannis a anunțat luni, printr-un comunicat al Administrației Prezidențiale, după solicitarea mai multor redacții, că nu a primit informări transmise de instituții ale statului legate de riscurile de influențare a alegerilor prezidențiale și nici despre modul în care Călin Georgescu și-a promovat candidatura pe rețelele sociale.
„Președintele României nu a primit informări din partea instituțiilor statului cu privire la existența unor riscuri de influențare a alegerilor prezidențiale sau cu privire la ingerințe externe în procesul electoral și nici referitor la un mod de promovare a candidatului menționat în solicitarea dumneavoastră pe anumite rețele de socializare, care să ridice suspiciuni”, scrie în răspunsul Administrației Prezidențiale.
Mai mulți politicieni au reclamat faptul că opinia publică a fost manipulată prin intermediul rețelelor sociale, fapt ce a dus la influențarea rezultatului din primul tur al prezidențialelor.
–––––––––
Curtea Constituţională a României urmează să discute joi, la ora 11,00, solicitările lui Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu, candidaţi la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur.
Potrivit site-ului CCR, Cristian Terheş şi Sebastian Constantin Popescu au depus fiecare câte o solicitare având ca obiect „anulare alegeri prezidenţiale în cadrul primului tur de scrutin din data de 24 noiembrie 2024”.
În prezent europarlamentar, Cristian Terheş a candidat din partea Partidului Naţional Conservator Român şi a obţinut 95.782 voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale, reprezentând 1,04%.
De asemenea, Sebastian Constantin Popescu a candidat din partea Partidului Noua Românie şi a fost votat de 14.683 de oameni, reprezentând 0,16% din totalul voturilor.
După soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor, CCR validează rezultatul din primul tur. Pe 29 noiembrie începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin, care are loc pe 8 decembrie.
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a declarat în contextul discuţiilor privind rolul aplicației TikTok, deținută de o companie chineză, în victoria candidatului independent Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale, că a recomandat instituţiilor publice, încă din 2023, să interzică TikTok şi că monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuţiile instituţiei.
De asemenea, DNSC a subliniat că în perioada alegerilor a colaborat cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) pentru a preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News