România ar putea ajunge curând în situația de a avea un președinte lipsit de susținere parlamentară, situație în care gestionarea țării ar fi dificilă pentru toate puterile statului. Politologul Ioan Stanomir a explicat până unde merg prerogativele prezidențiale și cum poate fi gestionat un conflict cu locatarul de la Cotroceni.
„Președintele are atribuții limitate. El poate să desemneze candidatura în funcția de prim-ministru și în condițiile în care Parlamentul nu reușește să aprobe un candidat după două sau trei încercări, în decurs de 60 de zile, se va proceda la alegeri anticipate.
În privința CSAT, acolo chestiunile sunt mai delicate. Vice-președinte al CSAT este primul ministru. CSAT-ul este convocat de către președinte. Președintele nu poate fi ținut departe de CSAT și nu poate fi ținut departe nici de secretele de state ale României. Aici este, de fapt, marea problemă. Președintele are câteva atribuții cheie în domeniul apărării, siguranței, ordinii publice, politicii externe. De aceste atribuții nu poate fi privat„, a explicat Ioan Stanomir, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității din București.
„Nu este de dorit să existe conflict de lungă durată și de mare intensitate în cadrul democrației constituționale”
Acesta a mai expus ce se poate face în situația unui președinte care nu poate conlucra cu legislativul.
„Arma cea mai puternică de care dispune Parlamentul față de un președinte ostil este suspendarea din funcție – o dată, și a doua – trimiterea în judecată pentru înaltă trădare în fața Înaltei Curți de Casație. Prima este pentru încălcări grave ale Constituției, a doua este pentru fapte de înaltă trădare.
Orice conflict între președinte și Parlament este unul care trimite unde de șoc în societate. În toate momentele în care noi am avut suspendări din funcție, au fost turbulențe severe. Nu este de dorit să existe conflict de lungă durată și de mare intensitate în cadrul democrației constituționale.
Iar cei cred că te poți debarasa rapid de un președinte nou ales se înșală. Alegerile prezidențiale pun în funcție un om care beneficiază de cea mai înaltă legitimitate în stat și de un număr considerabil de voturi. A porni o luptă împotriva acestui președinte presupune o majoritate bine sudată în Parlament și încrederea că, în cazul unui referendum, cetățenii vor fi de acord cu suspendarea din funcție și cu demiterea șefului de stat”, a concluzionat Ioan Stanomir.
Autor
-
Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News