În ultimii 12 ani, mai multe partide au reușit să producă surpriza la alegerile parlamentare și să intre în Parlament, însă nu toate au reușit și să supraviețuiască pe scena politică. În 2024, după rezultatul obținut de Călin Georgescu, mai multe partide pot profita de aceste tendințe și să intre în noul parlament.
2012
Cea mai mare surpriză la alegerile parlamentare din 2012 a fost Partidul Poporului Dan Diaconescu (PPDD), care a obținut 14% din voturi. Este cel mai mare rezultat pe care l-a obținut un partid nou înființat.
Partidul a fost înființat în 2011, de către Dan Diaconescu, fostul patron OTV. Diaconescu a profitat de televiziunea sa pentru a-și face intrarea în politică. Partidul a supraviețuit doar câțiva ani pe scena politică, deoarece Dan Diaconescu a fost condamnat la închisoare pentru șantaj. Parlamentarii PPDD au migrat către alte partide, iar în 2015 partidul a fuzionat cu UNPR.
2016
Anul 2016 a adus cele mai multe partide noi în Parlament, iar marea surpriză a fost USR. Nicușor Dan a format USR împreună cu mai mulți membri din guvernul Cioloș și a reușit să ajungă pe locul 3 la alegerile legislative din 2016, obținând 9% din numărul total de voturi. USR continuă și astăzi pe scena politică din România, iar în prezent are șanse să câștige alegerile prezidențiale.
Partidul Mișcarea Populară (PMP), controlat de Traian Băsescu, a reușit și el să intre pentru prima dată în Parlament, în 2016. Formațiunea politică a lui Băsescu a luat doar 5% din voturi, demonstrând că popularitatea fostului președinte era foarte scăzută. În 2020, PMP a ratat intrarea în Parlament doar pentru câteva voturi, iar în 2024 are șanse mici să facă pasul spre Parlament.
Tot în 2016, Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) era controlată de Tăriceanu, fostul premier, și a obținut 5% la alegerile parlamentare din acel an. ALDE a format majoritatea parlamentară cu PSD și au guvernat până în 2019. La alegerile parlamentare din 2020, ALDE nu a avut șanse să intre în Parlament și a dispărut de pe scena politică.
2020
Din 2020, în Parlamentul României au început să apară primele formațiuni politice suveraniste, care contestă Uniunea Europeană. Profitând de măsurile pentru combaterea pandemiei, Alianța pentru Unirea România (AUR) a reușit să ia 9% la alegerile parlamentare din 2020. AUR a contestat toate măsurile care au limitat libertatea cetățenilor și a reușit să convingă jumătate de milion de români să-i acorde votul. AUR a continuat cu discursul său suveranist, iar în 2024 a fost pe locul 2 la alegerile europarlamentare din iunie și George Simion s-a clasat pe locul 4 la alegerile prezidențiale de pe 24 noiembrie. AUR va fi și în noul parlament care va fi votat pe 1 decembrie, după ce a reușit să-și consolideze poziția pe scena politică.
Cine va produce surpriza în 2024
La alegerile parlamentare din 2024 sunt mai multe partide noi care se luptă să intre în Parlament. Multe dintre acesta profită de valul creat de victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Partidul Oamenilor Tineri (POT) l-a susținut pe Georgescu la prezidențiale și ar putea profita de cele 2,1 milioane de voturi strânse de candidatul independent. Chiar dacă POT nu este foarte cunoscut la nivel național, va escalada succesul lui Călin Georgescu. POT este condus de Anamaria Gavrilă, fost deputat AUR.
SOS România, condus de Diana Șoșoacă, are și el șanse să treacă de pragul de 5% pentru a intra în Parlament. La alegerile europarlamentare din 2024, SOS România a reușit să strângă 5% și să primească 2 mandate în Parlamentul European. Acest partid mizează exclusiv pe notorietatea Dianei Șoșoacă, fostă membră AUR.
Partidul Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate (SENS), foarte puțin cunoscut, încearcă să profite de valul anti-Georgescu. Dacă primele două se adresează electoratului lui Georgescu, partidul SENS îi vizează pe cei care în aceste zile protestează în stradă. SENS este un partid controlat de Ana Ciceală, fostă membră USR, și susține ideologia LGBT, legalizarea drogurilor și feminismul. SENS va alerga după electoratul USR și REPER, după ce a recrutat mai mulți foști membri USR.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News