Congresul PPE. Daniel Buda, eurodeputat PNL, anunță decizii în agricultură

Daniel Buda

Prezent la Congresul PPE (Partidul Popular European) de la București, europarlamentarul liberal Daniel Buda, a declarat într-un interviu acordat la PS News, că manifestul Partidului Popular European vine și setează marile direcții de acțiune pe ceea ce înseamnă viața de zi cu zi a cetățeanului. De asemenea, a subliniat Daniel Buda,  “Partidul Popular European este partidul fermierilor”.

“Suntem în cadrul unui eveniment de excepție, nu doar pentru Partidul Național Liberal. Trebuie să spunem că este important și pentru România, în primul rând, faptul că, iată, avem aici treisprezece șefi de stat și de guvern, președinta Comisiei Europene, președinta Parlamentului European, comisarii europeni, sute de europarlamentari. Toți sunt aici în semn de respect pentru ceea ce înseamnă România (…) și pentru eforturile pe care le facem mai departe pentru stabilitate în această regiune. Da, s-a adoptat acest manifest al Partidului Popular European, care vine și setează marile direcții de acțiune pe ceea ce înseamnă viața de zi cu zi a cetățeanului”.

“Pentru noi este foarte important să putem asigura și garanta o viață cât se poate de bună pentru fiecare cetățean, în fiecare colț al Uniunii Europene, în fiecare regiune a Uniunii Europene și nu întâmplător spun regiune, pentru că noi vorbim la nivel de Parlament European, la nivel de Comisie Europeană, de o Europa a regiunilor și nu neapărat de o Europa a țărilor.

Avem de-a face cu ceea ce înseamnă regiuni care au grade diferite de dezvoltare.  De exemplu avem în estul României, cea mai săracă regiune din Europa (Vaslui) sau în vestul României una printre cele mai bogate regiuni din Uniunea Europeană, cea de la Cluj, raportat la calitatea vieții.

(…) Avem această oportunitate de a vorbi despre nevoia de a avea servicii de consultanță foarte bine pregătite pentru ceea ce înseamnă accesarea fondurilor europene. Este imposibil să ai succes în procesul de absorbție a fondurilor europene, dacă nu ai funcții de consultanță de excepție”.

33 de milioane de cetățeni europeni au o masă caldă doar o dată la 3 zile

“În ceea ce privește agricultura, noi, Partidul Popular European am spus de-a lungul timpului că suntem partidul fermierilor și ne-am comportat de această manieră în ceea ce înseamnă procesul de adoptare al legislației europene, pentru că ne interesează, ca mai departe, fermierii să aibă posibilitatea de a garanta securitatea alimentară. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că fermierii din Uniunea Europeană să producă hrană în cantități suficiente pentru consumatorul european, pentru că astăzi avem 33 de milioane de cetățeni europeni, care au o masă caldă  doar o dată la 3 zile”.

Trebuie să avem o legislație care să  poată să  fie implementată de către fermieri

“În mod paradoxal, deși se spune că foametea lovește doar anumite părți ale Africii, iată că și în Uniunea Europeană suntem în situația această. În același timp, sigur, trebuie să fie alimente produse la niște prețuri accesibile pentru consumator. Dacă prețul nu este accesibil pentru consumator, atunci te uiți la produse că și la muzeu. Este important să avem o legislație care să fie de manieră în care să poată să fie implementată de către fermieri. Trebuie să avem resurse financiare pentru ajutorul fermierilor.

Suntem pe drumul cel bun în ceea ce privește aceste GAEC-uri, pentru că și noi am dublat la nivel de Parlament European această chestiune, pentru că ce se întâmplă?

Acest GAEC 8 de lăsare a terenului pârloaga, de 4% la la nivel de fermă,  în momentul în care s-a adoptat legislația la nivel european, a fost înainte de pandemia COVID19, a fost înainte de creștere a inflației, înainte de războiul din Ucraina.

Adică, acele obiective nu mai stau acum în picioare.  Să poate să fie asumate atât de rapid pentru că avem alte probleme care au slăbit puterea financiară a fermierilor. Atunci, sigur că trebuie să vii să adaptezi politicile la noile realități din teren și de aceea este important să vedem ce se întâmplă cu terenul la nivelul întregii țării și să dai această derogare la GAEC 8″.

Decizia de derogare la GAEC 8 se va lua în maximum 2 săptămâni

“În maximum 2 săptămâni trebuie să fie luată decizia deoarece vine cu campania de primăvară deja unele părți ale României încep să se facă însămânțările. Fermierul trebuie să știe că va avea posibilitatea de a avea aceste derogări la nivel de fermă”.

Congresul grupului european Partidul Popular European (PPE) este cel mai important eveniment politic din țara noastră, din ultimii ani. Într-o perioadă în care Uniunea Europeană suferă schimbări politice, cel mai mare grup din Parlamentul European decide să-și lanseze campania electorală în capitala României. Acest eveniment demonstrează că statele UE au toată încrederea în România și vor ajuta țara noastră în proiectele din viitor.

Congresul PPE la București va fi un pas important pentru aderarea completă la Schengen, după ce țara noastră a fost primită cu aeroporturile și porturile. Austria s-a opus aderării României cu frontierele terestre, care sunt cele mai importante pentru Schengen.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a venit la București pentru a participa la Congresul PPE, deoarece partidul său face parte din grupul european. Acesta se va întâlni cu mai mulți lideri politici români și va dezbate subiectul Schengen pentru țara noastră.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL) a declarat că Congresul PPE va pune presiune pe Austria și programul politic al grupului va solicita ca România și Bulgaria să fie primite cât mai repede în spațiul de liberă circulație.

„În manifestul electoral al PPE, care va fi votat mâine de plenul Congresului PPE şi care va fi baza programului politic al PPE pentru următorii 5 ani, este inclus un paragraf care solicită admiterea deplină la Schengen pentru Bulgaria şi România cât mai curând posibil. Manifestul electoral va sta la baza programului politic al Partidului Popular European pe următorii 5 ani”, a declarat Mureșan.

De asemenea, Nicolae Ciucă, președintele PNL, a confirmat că documentul final al Congresului PPE va cere aderarea rapidă a României și Bulgariei la spațiu Schengen.

„Nu va fi vorba doar despre o declaraţie prietenoasă, ci va fi o cuprindere în documentul final al Congresului, prin care se solicită ca România să devină membru cu drepturi depline, respectiv şi cu frontiera terestră, a spaţiului Schengen. (…) Vom discuta cu toți liderii europeni prezenți aici, vom avea o decizie în documentul final al congresului și vom vedea cum vor vota colegii noștri din Austria și, desigur, vom veni cu toate argumentele necesare să schimbe decizia.”, a explicat Ciucă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: