Congresul PPE la București, un pas important pentru Schengen complet

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Congresul grupului european Partidul Popular European (PPE) este cel mai important eveniment politic din țara noastră, din ultimii ani. Într-o perioadă în care Uniunea Europeană suferă schimbări politice, cel mai mare grup din Parlamentul European decide să-și lanseze campania electorală în capitala României. Acest eveniment demonstrează că statele UE au toată încrederea în România și vor ajuta țara noastră în proiectele din viitor.

Congresul PPE la București va fi un pas important pentru aderarea completă la Schengen, după ce țara noastră a fost primită cu aeroporturile și porturile. Austria s-a opus aderării României cu frontierele terestre, care sunt cele mai importante pentru Schengen.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a venit la București pentru a participa la Congresul PPE, deoarece partidul său face parte din grupul european. Acesta se va întâlni cu mai mulți lideri politici români și va dezbate subiectul Schengen pentru țara noastră.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL) a declarat că Congresul PPE va pune presiune pe Austria și programul politic al grupului va solicita ca România și Bulgaria să fie primite cât mai repede în spațiul de liberă circulație.

„În manifestul electoral al PPE, care va fi votat mâine de plenul Congresului PPE şi care va fi baza programului politic al PPE pentru următorii 5 ani, este inclus un paragraf care solicită admiterea deplină la Schengen pentru Bulgaria şi România cât mai curând posibil. Manifestul electoral va sta la baza programului politic al Partidului Popular European pe următorii 5 ani”, a declarat Mureșan.

De asemenea, Nicolae Ciucă, președintele PNL, a confirmat că documentul final al Congresului PPE va cere aderarea rapidă a României și Bulgariei la spațiu Schengen.

„Nu va fi vorba doar despre o declaraţie prietenoasă, ci va fi o cuprindere în documentul final al Congresului, prin care se solicită ca România să devină membru cu drepturi depline, respectiv şi cu frontiera terestră, a spaţiului Schengen. (…) Vom discuta cu toți liderii europeni prezenți aici, vom avea o decizie în documentul final al congresului și vom vedea cum vor vota colegii noștri din Austria și, desigur, vom veni cu toate argumentele necesare să schimbe decizia.”, a explicat Ciucă.

Manfred Weber (stânga) și Nicolae Ciucă (dreapta)/ Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Cum vor vota politicienii austrieci

Documentul final al Congresului PPE va trebui acceptat de toți participanții. Prin urmare, politicienii austrieci vor fi nevoiți să precizeze dacă susțin sau nu aderarea completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen. Acesta va fi primul test important pentru Austria, care trebuie să demonstreze că își respectă promisiunile făcute în 2023.

Pe 31 martie 2024, România va face parte din spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. În 2024, România ar trebui să aibă și confirmarea pentru frontierele terestre.

Congresul PPE poate oferi țării noastre garanția că în 2024 se va lua decizia finală pentru intrarea completă a României în spațiul de liberă circulație. Dacă Austria își arată disponibilitatea să negocieze un calendar la Congresul de la București, atunci avem speranțe ca în 2025 să circulăm în zona UE fără niciun impediment. Liderii europeni vor pune presiune pe cancelarul Austriei să accepte țara noastră în spațiul de liberă circulație, deoarece de 10 ani îndeplinim toate cerințele tehnice.

În următoarele luni, instituțiile UE se vor concentra pe organizarea alegerilor europarlamentare și negocierile pentru Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul European. Astfel, o decizie oficială o putem aștepta abia după aceste evenimente politice și după ce Austria va încheia alegerile legislative.

Negocierile de la București vor fi esențiale pentru viitorul României în Schengen. PNL pune România pe harta politicii europene și mută centrul decizional la București, mai ales într-o problemă care privește direct interesele noastre – Schengen. Dacă în urmă cu câțiva ani România era izolată în UE, după intrarea PNL la guvernare s-au făcut pași importanți pentru a sta la masa negocierilor cu cele mai importante state membre UE și cu liderii politici care conduc instituțiile Uniunii.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: