Care sunt viitoarele scenarii pentru un guvern pro-european? PSD-PNL-USR pot forma o majoritate pro-occidentală de 60%

Sursa foto: Wikipedia

Din momentul apariției exit-pollurilor, s-au conturat mai multe idei privind viitoarea guvernare pro-europeană. Având în vedere trendul ascendent al partidelor suveraniste, partidele democratice încearcă să contureze o majoritate care să păstreze linia pro-UE și pro-NATO.

Care sunt viitoarele scenarii pentru un guvern pro-european? Primele rezultate de la exit poll-urile afișate la încheierea votării de la alegerile parlamentare lansează o nouă întrebare în spațiul public, aceea referitoare la partidele ce urmează să intre la guvernare. Se deschid, astfel, negocieri importante cu privire la formarea noului guvern, iar cifrele indică o posibilă coaliție pro-europeană, formată din PNL, PSD și USR, care ar coagula o majoritate de peste 60%. Totuși, nu poate fi exclusă nici o nouă coaliție PSD-PNL-UDMR, dacă rezultatele sunt favorabile.

Care sunt viitoarele scenarii pentru un guvern pro-european?

PSD este situat, în prezent, la aproximativ 25%, iar PNL și USR se bat pentru întâietate la scorul de 15%. Prin urmare, cele trei partide pot să formeze cu ușurință o coaliție de guvernare pro-occidentală, deoarece aproape ating scorul de 60%, susține sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidențial. Specialistul este de părere că singura opțiune este coaliția între cele trei mari partide.

Dacă PSD nu vrea să meargă cu suveraniștii (și nu vrea), nu există decât varianta PSD-USR-PNL (de care am vorbit în repetate rânduri ca posibilitate încă de anul trecut)”, a scris acesta pe Facebook, în urma afișării primelor estimări după votul la alegerile parlamentare.

Chiar și fără rezultatele finale, nu sunt decât trei variante mari și late:

  • PSD-USR-PNL cu sau fără UDMR
  • PSD cu suveraniștii AUR – POT – SOS
  • Blocaj, bulgarizare, doar că la noi e mai rău pentru că nu se pot face anticipate (nu cad trei guverne consecutiv). Se discută și despre varianta guvern minoritar USR-PNL(-UDMR), cu susținere PSD. Cu guverne minoritare nu se fac reforme, nici restructurări, iar țara e pe marginea prăpastiei”, a mai scris ulterior Sebastian Lăzăroiu, pe Facebook.

O poziție mai incertă este aceea susținută de unii lideri ai PSD, precum Mihai Tudose, care a vorbit despre posibilitatea unui Guvern de uniune națională, cu partide pro-europene și pro-NATO.

Este clar că va fi cumva un guvern de uniune națională, cu mai multe partide. Am zis un guvern de uniune națională gândindu-mă la partidele pro-europene, Nord-Atlantice”, a precizat Mihai Tudose duminică seară.

Viitorul guvernării este incert

Totuși, mai sunt posibile anumite mișcări politice. În Parlament poate intra partidul SENS, un alt partid pro-european, dar depinde și de câte voturi vor avea cei de la UDMR. În acest context, analiștii întrevăd posibilă o coaliție formată doar din PNL, PSD și UDMR.

Nu văd PSD-PNL-USR decât dacă e o discuție inclusiv despre prezidențiale, mediată de alții. În funcție de rezultatele finale, există acum premisa pentru guvern PSD-PNL-UDMR. 25-15-5, înseamnă 45%, însă cu redistribuiri, minorități și poate încă vreo câțiva dezertori au majoritate. Dar să vedem cum vin rezultatele și cum le va schimba diaspora. Vor veni 700 de mii de voturi din care PSD și PNL vor lua extrem de puține”, au declarat, pentru FANATIK, consultanții politici.

Opțiunea noastră rămâne PNL. Avem trei ani la guvernare și noi credem că rezultatele au fost bune. Prima opțiune sunt liberalii. În situația în care nu se poate, vom face alianța necesară pentru a menține România pe calea europeană”, a precizat Robert Cazanciuc la Antena 3 CNN.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: