Germania și Ungaria au comasat alegerile europarlamentare cu locale. PSD-iștii se opun în România

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale este o soluție care a fost deja aplicată în alte Germania și Ungaria. În România, PSD refuză această soluție care are numeroase beneficii, precum reducerea cheltuielilor electorale. PSD-ul este blocat într-un conflict intern care riscă să afecteze desfășurare alegerilor din România.

Cazul Germania

Germania, cel mai bogat stat UE, a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu alegerile locale din mai multe state federale. Pe 9 iunie 2024, germanii vor fi chemați la urne să voteze atât noii europarlamentare, cât și noua conducere din unele regiuni ale țării.

Alegerile locale din Germania vor avea loc în următoarele state federale: Baden-Württemberg, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Rheinland-Pfalz, Saarland, Sachsen, Sachsen-Anhalt. Germanii din aceste state vor trebui să-și aleagă liderii locali pentru următorii 5 ani, atât cât este mandatul în Germania.

Guvernul german traversează și el un moment foarte dificil, fiind afectat de probleme economice și de creșterea valului extremist. Organizarea alegerilor europarlamentare împreună cu cele locale ar trebui să ajute cetățenii să ia o decizie care să protejeze valorile UE și să mențină stabilitatea politică și socială din Germania.

Cazul Ungaria

Cetățenii din Ungaria vor fi chemați la urne, pe 9 iunie 2024, să voteze pentru Parlamentul European, dar și pentru alegerile locale din toată țara. Ungurii își vor alege noii lideri locali în toate regiunile. În același timp, vor trebui să decidă cine să-i reprezinte în Parlamentul European.

Situația din Ungaria este foarte asemănătoare cu cea din România. Mandatele actualilor aleși locali din Ungaria expiră în octombrie 2024, iar Budapesta a găsit soluția legală pentru a organiza alegerile în iunie 2024, cu 3 luni înainte.

Decizia guvernului de la Budapesta nu a fost criticată nici de Curtea Constituțională din Ungaria, nici de Comisia Europeană, care nu este deloc prietenoasă cu regimul Orban. Prin urmare, instituțiile europene nu au nicio problemă cu organizarea alegerilor locale înainte de data expirării mandatului aleșilor locali.

Cine sunt PSD-iștii care refuză comasarea

Aleșii locali și membrii din PNL și PSD s-au arătat de acord cu comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. Aceștia au înțeles că România traversează un an foarte dificil și avem nevoie de o comasare pentru a păstra stabilitatea politică.

Conducerea PNL a propus comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, așa cum se întâmplă în alte state UE. Nicolae Ciucă, președintele PNL, a arătat că există discuții în interiorul coaliției de guvernare.

„Conducerea executivă a ​PNL a fost mandatată de Biroul Politic să negocieze în interiorul coaliției pe marginea acestui demers (comasarea alegerilor- n.r. ) E o variantă posibilă și benefică comasarea europarlamentarelor și localelor, dar există si celelalte variante în analiză”, a declarat președintele PNL.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, evită de mai multe luni să ia o decizie în acest sens și PSD-iștii au refuzat orice formă de comasare.

„Nu am luat o decizie în interiorul partidului şi plus că nu putem să o luăm singuri”, a precizat Ciolacu.

În interiorul PSD lucrurile sunt încă incerte deoarece există un grup care are o problemă cu Marcel Ciolacu. Actualul președinte PSD nu are controlul absolut asupra partidului și trebuie să dea explicații pentru fiecare decizie. Gabriela Firea, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose sunt cei care blochează comasarea alegerilor pentru că au o problemă internă cu Ciolacu. PSD-iștii par să ducă lupte interne înainte de alegerile din 2024, ceea ce arată că ambițiile personale sunt mai importante pentru ei decât viitorul României.

Din cauza unor ambiții personale, PSD-iștii riscă să blocheze instituțiile statului și să provoace un haos la alegerile din 2024. De asemenea, România își poate crește foarte mult cheltuielile electorale dacă nu se ajunge la un acord privind comasarea alegerilor. Conflictul intern din PSD este plătit de toate partidele și de toți cetățenii. În același timp, riscă să provoace și furia aleșilor locali din PSD, deoarece se pierde foarte mult timp cu o decizie care deja a fost adoptată de alte state membre UE.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL