PS News revine cu a patra parte a unei analize succinte create de publicația POLITICO, care evaluează activitatea ultimilor 5 ani ai primei Comisii Europene conduse de Ursula von der Leyen.
POLITICO folosește un sistem de notare bazat pe calificative de la A la F.
A reprezintă un procentaj între 90% – 100%, B (80-90%), C (70-80%), D (60-70%), iar F, cea mai mică notă, sub 60%.
Acest articol face parte dintr-o serie mai amplă, care va explica reușitele sau eșecurile fiecărui comisar din prima echipă von der Leyen.
Comisarii evaluați astăzi au condus discuțiile pentru domenii cheie precum economia și domeniul financiar, într-o perioadă dificilă la nivel european, dar și pentru probleme ce țin de drepturi egale pentru cetățenii UE.
Paolo Gentiloni, comisar pentru economie
Nota: B+ Supravegherea economiei UE de către fostul prim-ministru italian a avut loc într-o perioadă extraordinară, care a inclus o pandemie fără precedent, războiul din Ucraina și inflație galopantă. Aceste circumstanțe unice au determinat luarea unor măsuri politice radicale de către executivul blocului, inclusiv suspendarea și reformarea regimului de reglementare fiscală al Comisiei Europene și crearea unui fond de 800 de miliarde de euro pentru a ajuta economiile naționale să își revină în urma multiplelor crize. Deși acest răspuns îndrăzneț a prevenit o criză economică mai amplă, el nu a fost lipsit de controverse. Observatorii independenți au declarat că nu au putut evalua impactul noilor fonduri UE, în timp ce creșterea rămâne modestă. În alte domenii, cum ar fi fiscalitatea, mandatul lui Gentiloni a fost mult mai puțin ambițios în ceea ce privește obiectivele sale și s-a axat mai mult pe acorduri internaționale, având în vedere eșecurile anterioare de a convinge guvernele să sprijine modificări interne mai radicale.
Mairead McGuinness, comisar pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital
Nota: B McGuinness a devenit comisar în mod neașteptat în 2020, după ce Phil Hogan a demisionat din cauza scandalului „Golfgate”, Irlanda fiind retrogradată de la gestionarea portofoliului comercial la cel al serviciileor financiare. Dar fostul jurnalist și deputat european a reușit să obțină rezultate: aceasta a supravegheat publicarea noii legislații financiare, de la normele bancare și de piață până la compensare și finanțe ecologice, concentrându-se asupra politicilor care au fost în acord cu publicul. Activitatea sa a fost împiedicată de lobby-ul industriei, în special în ceea ce privește facilitarea și ieftinirea investițiilor pentru oamenii obișnuiți, domeniu în care un efort masiv de lobby preventiv a eliminat cele mai ambițioase părți ale propunerilor sale înainte de publicarea lor de către Comisie. Cunoscută drept energică și prietenoasă, McGuiness a avut o bună comunicare cu oamenii, dar s-a aflat adesea în vizorul unor lideri UE în ceea ce privește controlul supravegherii sancțiunilor și moneda euro digitală.
Helena Dalli, comisar pentru egalitate
Nota: B+ Membră a Partidului Muncii din Malta, Dalli a devenit primul comisar european pentru egalitate în 2019, aducând contribuții semnificative în timpul mandatului său. Aceasta a promovat directive majore, cum ar fi Strategia europeană privind drepturile persoanelor cu handicap și o directivă care să asigure transparența salarială egală pentru bărbați și femei. În aprilie, cea mai mare rețea europeană pentru drepturile femeilor a aplaudat directiva sa istorică privind combaterea violenței împotriva femeilor, în timp ce un alt grup pentru egalitate a subliniat eșecul lui Dalli de a incrimina sterilizarea forțată ca fiind o oportunitate ratată. Cu toate acestea, realizările sale au fost lăudate, însă prezența publică obscură și vizibilitatea minimă a lui Dalli s-ar putea să se fi dovedit în cele din urmă cea mai mare slăbiciune a sa.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News