Surse: Curtea Constituțională a respins cele patru sesizări pentru anularea prezidențialelor fără să le dezbată

Curtea Constitutionala CCR
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

UPDATE 

Curtea Constituțională s-a reunit într-o ședință adminstrativă, joi seara, pentru a decide dacă cele patru sesizări depuse joi, pentru anularea prezidențialelor după desecretizarea documentelor CSAT, sunt admisibile. Potrivit unors surse, CCR a decis să respingă sesizările pe motiv că termenul legal de depunere a fost depășit.

UPDATE

Potrivit unor surse, Judecătorii CCR s-au reunit joi, la ora 17,00, pentru a discuta informal dacă este cazul să convoace o ședință în urma valului de cereri pentru anularea primului tur al alegerilor prezidențiale

UPDATE

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției și fost membru al Curții Constituționale, a declarat că sesizările la CCR sunt inadmisibile. El precizează că CCR poate fi sesizată direct de către Avocatul Poporului, preşedintele ţării, Guvern, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului sau Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„În rest, nu pot fi adresate sesizări către Curtea Constituţională de oricine, oricând pentru că nici Constituţia, nici Legea Specială 47/1992, privind organizarea şi funcţionarea Curţii, nu prevăd acest lucru”, a declarat Tudorel Toader, citat de news.ro.

El a subliniat că o nouă analiză a Curții Constituționale poate fi făcută după turul 2 al alegerilor prezidențiale, când vor putea fi analizate de judecători și documentele clasificate de către CSAT.

„Problema alegerii preşedintelui va ajunge pe masa Curţii Constituţionale când se va pune în discuţie validarea, iar la momentul acela, Curtea se va uita şi la documentele declasificate recent. În concluzie, doar după turul al doilea se va putea lua o decizie în privinţa prezidenţialelor”, a detaliat fostul ministru.

UPDATE 

După ce CCR a validat rezultatele primului tur de scrutin, nu există cale de atac împotriva deciziei pronunţate deja, a declarat președintele AEP, Toni Greblă.

„După ce CCR a validat rezultatele primului tur de scrutin, nu există cale de atac împotriva acelei decizii pronunţate de Curte, şi nu mai există, pentru că sunt depăşite termenele, nicio posibilitate de a contesta rezultatele din primul tur de scrutin”, a declarat Toni Greblă, într-o intervenție la Antena3, citat de news.ro.

El a precizat că o nouă sesizare poate fi depusă după desfășurarea turului 2. „Sunt anumite persoane, subiecţi, care pot să sesizeze CCR, solicitând eventual invalidarea scrutinului sau a candidatului”, a explicat Greblă.

UPDATE

Cererile și solicitările depuse la CCR sunt înregistrate, potrivit legii. În situația în care Curtea va organiza ședințe jurisdicționale, acestea vor fi ajuntate pe site-ul CCR, au anunțat reprezentanții Curții Constituționale.

UPDATE

SNSPA, publicația Calea Europeană, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, dar și Cristian Terheș au sesizat, joi, Curtea Constituțională cu privire la ilegalitățile legate de procesului electoral din România. Se dorește suspendarea turului doi de scrutin prezidențial, anularea primului tur și reluarea alegerilor pentru Cotroceni fără Călin Georgescu. 

Într-un comunicat remis în cursul dimineții de Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), rectorul Pricopie a acuzat că „Federația Rusă a pus la cale o lovitură de stat, mascată prin mecanisme aparent democratice, dar manipulând în mod perfid procesul electoral. Din fericire, aceasta a eșuat. Acum, în aceste condiții, responsabilitatea CCR este imensă: trebuie să-l scoată de pe buletinele de vot pe cel care ar fi trebuit să fie beneficiarul acestui complot, iar procuratura trebuie să extindă cercetările“.

Sesizarea depusă de SNSPA la Curtea Constituțională

În motivarea depusă de SNSPA la CCR se arată:

„Art. 81 alin. (1) din Constituție prevede „Președintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.” În contextul campaniei desfășurate de domnul Călin Georgescu, există dovezi că votul alegătorilor nu a lost liber exprimat, fiind manipulat prin metode opace şi subversive, care contravin standardelor democratice.

Campania sa a fost declarată oficial ca având un buget de „zero lei,” ridicând suspiciuni asupra surselor reale de finanțare şi a eventualelor influențe externe.

Din informațiile transmise opiniei publice, prin desecretizarea documentelor care au fost prezentate in cadrul şedinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din 28 noiembrie 2024, reiese că o parte semnificativá a populației a lost expusă unei campanii de dezinformare sistematică, menită să distorsioneze percepția asupra procesului electoral și să determine exprimarea votului într-un mod care nu reflectă voința reală a alegătorilor.

Dovezile care indică implicarea unor interese străine, mai exact a Federației Ruse, în orchestrarea și susținerea campaniei domnului Călin Georgescu, reprezintă o amenințare gravă la adresa democrației româneşti. Astfel de acțiuni subminează votul liber exprimat și încalcă principiile fundamentale consacrate de Constituție.

Prin utilizarea unor metode netransparente şi a unei campanii bazate pe resurse neclare, candidatul Georgescu a creat un avantaj incorect față de ceilalți candidați. Acest lucru afectează egalitatea de șanse în competiția electorală, un alt principiu fundamental al democrației.”

„Dacă nu se decide astăzi cel puțin suspendarea procesului până la clarificarea juridică a CCR, înseamnă că acceptăm că intrăm într-un tur 2 cu concurenții rezultați în urma unui tur 1 despre care avem astăzi date, ca urmare a desecretizării de ieri, că a fost profund viciat. […] Suspendarea înseamnă că se întrerupe procesul pentru duminică. Eu sunt de acord că CCR nu poate decide într-o oră, dar nici nu poate fi indiferentă la ce se întâmplă. Încă avem dreptul să criticăm în România: luni s-au grăbit”, a declarat Remus Pricopie, potrivit edupedu.ro.

Calea Europeană cere alegeri în legalitate deplină

Și Calea Europeană, în calitate de „publicație mass-media care și-a asumat promovarea valorilor democratice europene și euro-atlantice în România” s-a adresat CCR:

Stimați membri ai Curții Constituționale a României,

Transmitem prezenta sesizare în calitate de jurnaliști ai unei publicații care și-a asumat promovarea valorilor europene și euro-atlantice în România încă din anul 2006.

Având în vedere concluziile privind vicierea procesului electoral din România, la primul tur al alegerilor prezidențiale, printr-o serie de ilegalități identificate și comunicate public de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării și având în vedere că niciun proces electoral viciat nu poate sta la baza funcționării unui stat democratic, membru al Uniunii Europene și al NATO, vă solicităm să vă exercitați prerogativele legale și constituționale pentru ca alegerile din România să se deruleze în condiții de legalitate deplină, cu respect față de cetățenii acestei țări și față de valorile lumii democratice și ale statului de drept.

Și Cristian Terheș a anunțat că a depus o nouă cerere prin care solicită Curții Constituționale să anuleze turul 1 al alegerilor prezidențiale. Noua cerere se bazează pe documentele desecretizate de CSAT, care au arătat că există un ”actor statal” în spatele campaniei lui Călin Georgescu.

Terheș a mai depus săptămâna trecută la CCR o cerere similară pentru anularea alegerilor prezidențiale, respinsă de CCR după renumărarea voturilor.

”După documentele date de CSAT, sunt date noi, documente noi, și în lumina lor am solicitat CCR revizuirea hotărârii prin care mi s-a respins ca nefondată cererea anterioară.

Am cerut revizuirea hotărârii prin care a fost respinsă ca nefondată contestația depusă de mine, deși aveam printre puncte și boții folosiți de campania lui Călin Georgescu. În contextul documentelor CSAT am decis să cer acest lucru”, a declarat Terheș pentru G4Media.

CSAT a desecretizat joi informaţiile primite de la SRI, SIE şi Ministerul Afacerilor Interne cu privire la campania electorală derulată de Călin Georgescu la alegerile prezidenţiale.

Astfel, informaţiile prezentate de SRI, SIE şi MAI indică faptul că finanţarea campaniei candidatului independent Călin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, că au avut loc acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral şi că România este o ţintă pentru acţiuni hibride agresive ruse.

Autor

  • Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: