Criză de încredere, scene politice fragmentate, ascensiune a extremelor şi a populiştilor: democraţiile liberale ies mai fragilizate ca oricând din zecile de alegeri care au avut loc în lume în 2024, favorizând de facto derivele autoritare, notează un comentariu al agenţiei France Presse.
Cu mai mult de jumătate din populaţia mondială cu drept de vot chemată la urne, anul 2024 a fost bogat în procese electorale. Privirile au fost îndreptate în primul rând spre alegerile prezidenţiale din noiembrie din Statele Unite – gardianul autoproclamat al democraţiei în lume -, câştigate în final de Donald Trump.
Dacă votul popular a sancţionat tabăra democrată la putere pentru că nu a reuşit să stopeze creşterea preţurilor, în mod vizibil ameninţările repetate ale candidatului republican de a ataca statul de drept nu i-au speriat pe susţinătorii săi.
Dacă îşi va aplica programul, ”America va cunoaşte atacul cel mai violent asupra contra-puterilor şi libertăţilor civile din istoria sa pe timp de pace”, îşi arată îngrijorarea cercetătorul american Larry Diamond în revista Foreign Affairs, convins că Trump se va dovedi ”mai implacabil” decât în primul mandat.
‘Ne aflăm într-un moment periculos, şi nu doar în Statele Unite’, a apreciat pentru AFP Max Bergmann, de la Center for Strategic and International Studies (CSIS).
Modelul democratic construit după 1945 şi consolidat după prăbuşirea blocului sovietic la sfârşitul secolului al XX-lea, dar aflat deja în declin de aproximativ două decenii, este tot mai ameninţat, potrivit unui recent raport al organizaţiei americane Freedom House, care avertizează în ce priveşte înmulţirea violenţelor şi manipulările ce afectează un număr de scrutine.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News